Ars, Artifex

„Žensko srce u šinjelu” Mirjane Karanović, nova knjiga o jeziku Ranka Bugarskog i izložba o palati Rajhl u Subotici

Predstava  „Žensko srce u šinjelu", po tekstu Mihajla Vitezovića, u režiji Mirjane Karanović, premijerno je izvedena u Centru za kulturu „Vlada Divljan". Priča prati tri žene koje pokušavaju da urade predstavu povodom obeležavanja 100 godina od završetka Prvog svetskog rata, prikazujući živote tri heroine - Milunke Savić, najodlikovanije žene vojnika u istoriji ratovanja, Flore Sends, jedine Britanka sa činom kapetana u srpskoj vojsci i Nadežde Petrović, slikarke, koja je napustila lagodnost i vratila se u Srbiju da pomogne svom narodu.
„Govorite li zajednički? Kako je nastala i kako je primljena Deklaracija o zajedničkom jeziku?" nova je knjiga profesora dr Ranka Bugarskog, lingviste. U Prologu i pet poglavlja ove knjige profesor Ranko Bugarski, lingvista međunarodne reputacije, nudi odgovore na najvažnija pitanja koja se postavljaju u vezi sa Deklaracijom o zajedničkom jeziku (objavljenoj 30. marta 2017), čijoj je pripremi sam dao veliki doprinos.
U Savremenoj galeriji Subotica aktuelna je izložba/projekat Ivane Ivković Amuse me. Izložbu čini nekoliko različitih radova o istoriji palate Rajhl, kuće u kojoj se Galerija nalazi. To je fenomenalno zdanje subotičke Savremene galerije o kojem se ne zna gotovo ništa, a ima veliki značaj. Ovo je priča o tome kroz umetnost.

Kroz emiisju vodi Petar Protić.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво