Ars, Artifex

Miloš Forman, izložba o novom talasu i multimedijalni projekat Svetlane Maraš

Napustio nas je jedan od najvećih reditelja na svetu Miloš Forman. Ostavio je iza sebe klasike kinematografije, filmove: Kosa, Let iznad kukavičjeg gnezda, Amadeus, Crni Petar. Ovaj dvostruki dobitnik Oskara, Amerikanac češkog porekla, uticao je na generacije filmskih stvaralaca, a njegova dela su među najznačajnijim koja su ikada snimljena. Jelena Knežević nas podseća na značajne trenutke Formanovog stvaralaštva.
Upoznajemo vas sa multimedijalnim projektom kompozitorke i zvučne umetnice Svetlane Maraš, direktorke Elektronskog studija Radio Beograda, pod nazivom „Matter of fact” koji je predstavljen na festivalu CTM u Berlinu, a nedavno je imao i beogradsku premijeru. Rad pokušava da ukaže na savremenost ovu sada i ovde, lokalnu i globalnu u isto vreme, u kojoj se suočavamo sa temama kao što su egocentrizam, izolacija, diskriminacija, ljubav, sloboda izražavanja i sloboda izbora. Sa Svetlanom Maraš razgovarao je Petar Protić.
U galerijama Prozor i Štab otvorena je izložba fotografija Zorana Vujovića „Deca srebrne emulzije - sećanje na novi talas", koja podseća na kultne bendove novog talasa sa prostora bivše Jugoslavije, kao i na ključne protagoniste tog vremena kojima je posvećena i istoimena knjiga. Izložbu predstavlja Marina Zec. 

Voditelj je Ljubica Krminac.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи