Ars, Artifex

„Rodoljupci” u SNP-u, „Mandala i krst” u Gete institutu i „Hronosova žetva”

U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu u četvrtak, 12. aprila, biće premijerno izvedena komedija Jovana Sterije Popovića „Rodoljupci" u režiji Radoja Čupića. Ideja reditelja je da predstava ima elemente operete i muzika će biti izvođena uživo.
Za muzičke aranžmane i korepeticiju zadužen je Miloš Mitić, autor teksta songova i dramaturške adaptacije je Jelena Ćupić, scenograf je Željko Piškorić, kostimograf Marina Sremac a koreograf Ista Stepanov. U predstavi igraju: Milan Kovačević (Žutilov), Aleksandar Gajin (Šerbulić), Marko Marković (Gavrilović), Ivan Đurić (Lepršić), Milovan Filipović (Smrdić), Jovana Balašević (Zelenićka), Danica Grubački (Milčika), Gordana Kamenarović (Nančika) i Radoje Čupić (Nađ Pal).
Umetnik Zoran Naskovski je u galeriji „Menjačnica" Gete instituta predstavio izbor dokumenata, artefakata i radova iz svog višegodišnjeg projekta „Mandala i krst", prvenstveno zasnovan na istraživačkom radu, analizi i arhiviranju štampanih medija u realnom vremenu. Projekat predstavlja otvorenu platformu za analizu savremenog statusa politika slika kroz prezentaciju dokumenata koji mapiraju pre svega dve ključne godine - 2015. i 2016. - a koje su presudne za eskalaciju izbegličke krize i za uspostavljanje potpuno novih odnosa i relacija u svetu.
Roman Hronosova žetva slovenačke spisateljice Mojce Kumerdej raskošna je freska kraja 16. veka na prostoru današnje Slovenije, a istovremeno pažljivo detaljno opisivanje svakog i svakojakog vremena... Vera, sumnja i vlast velike su teme ovog romana, koji je objavila Geopoetika.

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи