Svaštara

PISA testiranje u školama od aprila

Test je deo najvećeg međunarodnog istraživanja u oblasti obrazovanja - tema je „202 povoda". Oko 9.000 đaka iz 222 škole u Srbiji biće testirano od 16. aprila do početka juna, zajedno sa vršnjacima iz više od 80 zemalja. PISA test proverava funkcionalno znanje, a ove godine ga rešavaju deca rođena 2002. godine. Đaci će, kao i prethodnih godina, rešavati testove iz matematičke, jezičke i naučne pismenosti, ali ove godine prvi put iz finansijske pismenosti i globalnih kompetencija, dok će rezultati biti poznati krajem 2019. godine.

U Beogradskoj filharmoniji počeli su koncerti namenjeni školarcima, za koje orkestar svira do 30. marta, radnim danima od 10 i 12 časova.
Program „Zdravo, mi smo orkestar" vode dve filharmoničarke - violistkinja Tamara Marinković Tomić i violinistkinja Slavica Perić.
Šta je sve pripremila Beogradska filharmonija deci, saznaćemo od naše reporterke Marine Zec.

Naša fudbalska reprezentacija je odigrala prve prijateljske utakmice u sklopu priprema za ovogodišnji Mundijal. Utisci su podeljeni, ali verujemo da će u pravom trenutku naši igrači pokazati najviše. Uostalom, mnogi od njih su nastupom u državnom dresu ispunili svoj dečački san, a jedan od njih je i napadač Aleksandar Prijović koji je razgovarao sa kolegom Dejanom Bulajićem, za „Mnogo smo najjači".

U svakodnevnoj žurbi i poplavi obaveza obroke pripremamo unapred, a dogodi se i da nam deo večere ostane, pa pomislimo „taman, imam ručak i za sutra". Jelo će i posle podgrevanja biti ukusno, međutim treba razmisliti, jer nutricionisti upozoravaju da određene namirnice tako gube svojstva i mogu da ispuste štetne materije. Koje su to namirnice i zašto ih ne treba podgrevati savetuje nas Vesna Parezanović Aleksić.

Slavni gitarista Vlatko Stefanovski održaće 2. aprila u Kolarčevoj zadužbini solistički koncert na kojem će predstaviti novi akustični album „Mother tongue” - Maternji jezik, a o programu svog nastupa govori u Svaštari.

Kroz emisiju vas vodi Dušica Mijatović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи