Svaštara

„Barcelona Gipsy Balkan Orchestra” nastupa u beogradskom Sava Centru 22. maja.

U pitanju je internacionalni sastav, koji baštini muziku iz multietničkih sredina i kultura Balkana, Aškenazi i sefardskih Jevreja, Roma, Otomana i Arapa. Orkestar je nastao u Španiji 2012. godine, i od tada su objavili šest albuma, zaključno sa ovogodišnjim, pod nazivom „Avo Kanto”. Šta su pripremili za beogradsku publiku saznaćemo u razgovoru sa članom Orkestra Ivanom Kovačevićem.

Gradsko takmičenje muzičkih sekcija beogradskih osnovnih škola „Zlatna sirena”, održava se danas od 10 do 15 časova, u sali „Donka Špiček” Dečijeg kulturnog centra Beograda. Ovu manifestaciju u okviru DEMUS-a 2018 organizuju Prijatelji dece Beograda i Dečji kulturni centar, a pod pokroviteljstvom Sekretarijata za kulturu. Učestvuje oko 250 dece solista i malih vokalnih sastava koji se takmiče u sledećim žanrovima: stari majstori, klasična i savremena solo pesma, starogradska pesma, izvorna narodna pesma, dečja zabavna i zabavna pesma svih epoha. O tome nam detaljnije priča kolega Vladimir Todorović.

„Oči u oči sa naukom” naziv je tribine koja se održava u Novom Sadu, svakog poslednjeg utorka u mesecu. Ova ideja potekla je pre dve godine sa Prirodno-matematičkog fakulteta sa željom da se nauka popularizuje među Novosađanima. Mesto održavanja je centar „Start it”, a o tome kako predavanja izgledaju razgovaramo sa prof. Tijanom Prodanović.

Raško Miljković je mladi filmski reditelj koji se nedavno vratio sa Filmskog festivala u Torontu gde je njegov debitantski film „Zlogonje” nagrađen za najbolji igrani dečiji film. Na ovom festivalu bili su jedini predstavnici iz regiona. Zato je on danas naš gost u rubrici „Gospodo, Ambasador Srbije”, a predstavlja ga koleginica Jelena Knežević.

„Čovek je čoveku vuk” - jedna je od najstarijih i najčešće korišćenih rečenica o međuljudskim odnosima. Čini se da ona sasvim odgovara, ne samo vremenima iza nas, već i ovima u kojima trenutno živimo. Da li je zaista tako ili pak ljudima treba samo dobar podstrek da pokažu empatiju ka drugima? U rubrici „Moda 202” o tome nam priča koleginica Olivera Perić.

Da li ste primetili da kad god neki svetski grad nasele masovno Srbi taj grad naprasno dospe na vrh liste najboljih gradova za život? Ali kad stranci dođu u Beograd onda naša prestonica na tim listama završi na tamo nekakvom neatraktivnom 136. mestu! Hoće li ljudi uskoro Svetog Petra moliti da ih umesto u Raj pošalje u Beč, saznajte u rubrici „Kvaka 202” Dragutina Rokvića.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво