Ars, Artifex

U emisiji: 65. Martovski festival, izložba „I dok su bombe padale”, pozorišna kritika mjuzikla o Slobodanu Miloševiću

65. Martovski festival (Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma), jedan od najdugovečnijih evropskih filmskih festivala, biće održan od 28. marta do 1. aprila. Svoje jubilarno izdanje Martovski dočekuje u trenutku najvećeg uspeha srpskog dokumentarnog filma, odnosno glavne nagrade za Milu Turajlić u Amsterdamu. Nadovezujući se na višegodišnji uspešni koncept stvaranja uslova za proizvodnju domaćih dokumentarnih, kratkometražnih igranih, animiranih i eksperimentalnih filmova Filmskog centra Srbije, Martovski festival u organizaciji Doma omladine Beograda, sa Markom Popovićem, rediteljem i producentom, kao umetničkim direktorom i Bobanom Jevtićem, dramaturgom, kao specijalnim savetnikom, predstavlja 80 filmova. Danas je novinarima premijerno predstavljen program i sa njim nas upoznaje Jelena Knežević.
Povodom obeležavanja 19 godina od NATO agresije na SR Jugoslaviju u Istorijskom muzeju Srbije otvorena je izložba „Srbija 19 godina od 1999 - I dok su bombe padale”. Postavka obuhvata umetničke radove Biljane Vilimon i Vladimira Veličkovića, koje su umetnici crtali i slikali direktno podstaknuti ratnim događanjima kojima su i sami bili savremenici. Njihove umetničke radove predstavlja Dejana Jočović.
Mjuzikl o Slobodanu Miloševiću, premijerno odigran na Sceni Gračanica NP Priština, izazvao je pažnju strane štampe više nego domaće. O predstavi su pisali i Gardijan i Vašington Post, a kod nas mediji kao da nisu znali kako da se postave. Predstavu je na tekst Jelene Bogavac režirao Nenad Todorović, dok se u ulozi Miloševića pojavljuje Dejan Cicmilović. Posle beogradske premijere koja je održana na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, sva sledeća igranja zakazana su u Akademiji 28. U današnjoj emisiji možete čuti kritički osvrt na predstavu. 

Voditelj emisije je Ljubica Krminac.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво