Povišen ton

Prema podacima Narodne biblioteke Srbije samo osam posto građana Srbije su članovi javnih biblioteka. Od tog ukupnog broja preko 40 posto čine učenici osnovnih škola a samo 10 učenici srednjih škola.

Ovaj podatak sam po sebi možda ne otkriva koliko srednjoškolci čitaju ali ako mu pridružimo svedočanstva profesora o tome da su učenici lektiru skoro u potpunosti zamenili internet verzijom, ukratko prepričanim tekstom, sažecima u obliku video-klipova na Jutjubu, gotovim sastavima i beleškama, otkriva više.

Zašto i da li mladi misle da je isto pročitati knjigu i naći skraćenu verziju u vidu "elektronske puškice", da li tu mogućnost koriste jednostavno zato što je lakša, brža i dostupna, da li možda čitaju ali nešto drugo i na nekom drugom mestu, šta biblioteke i obrazovni sistem čine da kod mladih ljudi razviju potrebu za čitanjem knjiga i gde se uopšte ova navika stiče u „Povišenom tonu” razgovaramo sa Bojanom Vukotić iz Odeljenja za istraživanje i razvoj Narodne biblioteke Srbije, Jasminom Ninkov, direktorkom Biblioteke grada Beograda a čućete i šta kažu srednjoškolci.

Skupština opštine Svilajnac, uvodi za građane kartice koje će im obezbediti popuste i besplatne programe u kulturnim, naučnim i sportskim ustanovama. Kakve će sve programe uz ove kartice moći da pohađaju deca, omladina i odrasli razgovaramo sa Predragom Milanovićem, predsednikom opštine Svilajnac u drugom satu emisije. Rubriku „Datum, vreme, mesto" posvećujemo jednom od najvećih jugoslovenskih književnika - Branku Ćopiću.

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи