Povišen ton

Obavezno deklarisanje namirnica – hoćemo li znati šta jedemo?

Od polovine juna svi proizvodi moraće da imaju nutritivnu deklaraciju na kojoj će biti navedeni podaci o nivou šećera, soli, masti i ostalih vrednosti koje proizvod sadrži, ali do kraja godine na rafovima će ostati i roba koja je proizvedena, upakovana i deklarisana pre 15. juna.
Novina koja postavlja nove zahteve pred proizvođače predviđena je izmenama i dopunama Pravilnika o deklarisanju, označavanju i reklamiranju hrane, koji stupa na snagu 15. juna. Nutritivna deklaracija će biti obavezna za sve proizvode, a u Pravilniku su definisana i određena izuzeća za primarne proizvode gde ne treba da se navodi nutritivna deklaracija. U Ministarstvu poljoprivrede kažu da je što detaljnije deklarisanje važno i zbog proizvođača koji ne žele baš sve informacije da stave na deklaraciju, ali i zbog potrošača koji žele da imaju što veći broj informacija na deklaraciji proizvoda. Budući da proizvođači imaju rok do kraja godine da se „prebace" na nov način nabrajanja sastojaka, u udruženjima za zaštitu potrošača kažu da je to bespotrebna usluga njima od strane države. Da li ćemo uz novu „ličnu kartu" namirnica biti sigurniji, ili i ovde postoje rizici za manipulisanje činjenicama?
Na tu temu naši sagovornici su Branislav Raketić, rukovodilac grupe za kvalitet, deklarisanje i označavanje hrane u Ministarstvu poljoprivrede i Goran Papović, predsednik Nacionalne organizacije za zaštitu potrošača.
Posle 15 časova, uoči prvog dana proleća, govorimo i o drugim počecima. Rubrika „Datum, vreme, mesto" posvećena je INDOK biltenu Dokumentacije Radio Beograda. Na današnji dan objavljen je prvi broj ove izuzetno važne službe radija, koja sadrži veliki broj tekstova iz novinske dokumentacije kao i značajan kompjuterski pregled podataka iz istorije radija.
U Beogradu će od 21. do 24. marta biti održano drugo izdanje Kontakt muzičke konferencije, a na Kontaktu: 25 koncerata i di-džej nastupa, 70 učesnika iz 7 zemalja, 18 festivala i 3 izložbe. Učesnici na Kontakt konferenciji i ove godine su predstavnici najznačajnijih festivala iz regiona, koji će kroz primere dobre prakse, inspirativne tribine, kreativne panele i javne diskusije ukazati na nove trendove i još jasnije mapirati region kao izuzetno plodno tlo za razvoj muzičke industrije. U drugom satu emisije detaljnije ćemo pričati o programu i izvođačima.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво