Vizija

Kultura knjige/Rečnik marginalizama „Paranojeva barka” i Legat „Franklin“

Rečnik marginalizama „Paranojeva barka”, autora Predraga Vajagića i Branislava Zukića je vodič kroz more jezičkih iskrivljenja koje danas susrećemo u govoru. Zamišljen je kao barka-knjiga, na čijim stanicama su, kako ističu autori, satirične životne istine koje se nalaze na ‘'marginama života i rukavcima smisla''. Zapravo, u pitanju je ozbiljna kulturoška studija koja u vidu zabavnog, satiričnog rečnika pokušava da nas odvede na mesto gde prestaje uticaj moći jednog društva, a počinje prostor ‘'vedre ironije''. Iz ugla autora saznajemo zašto im je bilo važno da pokušaju da afirmišu duh reči i igru, i u duhu Alana Forda progovore o stanju današnjeg jezika.

U drugom delu emisije govorimo o „jezičkom" prostoru, odnosno važnoj zbirci koja je aktivirana u Beogradu. Naime, predstavljamo Legat Franklin - zbirku umetničkih knjiga, kataloga i časopisa čiji se broj neprekidno uvećava. Kolekcija je nastajala decenijama, na inicijativu pokojnog dr Ovena i njegove supruge Sonje Franklin, kao rezultat njihovog zajedničkog interesovanja za umetnost. Oven Franklin je još kao mlad pribavljao kataloge gotovo svih izložbi koje je posećivao, a ovaj par je veoma aktivno učestvovao u umetničkoj scene Londona od 60-ih do 80-ih godina - bili su jedni od patrona londonske Signals galerije i bliski prijatelji osnivača Lison galerije. Razgovarali smo sa kustosom kolekcije Legata Franklin, Dušan Savić, kustos u današnjoj emisiji predstavlja ovu važnu i atraktivnu zbirku.

Autor priloga: Petar Protić
Urednik i voditelj: mr Ljubica Krminac

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи