Vizija

Kulturološki aspekti rodne ravnopravnosti na Vikipediji

Švedska je pokrenula globalnu akciju o rodnoj ravnopravnosti na internetu, u kojoj će učestvovati i Srbija zahvaljujući uređivačkom maratonu #WikiGap u organizaciji ambasade Švedske i Vikimedije Srbije.

Povod za akciju je činjenica da na Vikipediji, kao najobimnijoj svetskoj enciklopediji na internetu, sa najvećim brojem korisnika i sadržajem koji utiče na informisanost i znanje njenih korisnika, nema ravnoteže u pogledu broja članaka o muškarcima i ženama. Naime, 90% sadržaja kreiraju muškarci i broj članaka o muškarcima je četiri puta veći nego o ženama. Kako bi doprineli menjanju ove neravnoteže, Ministarstvo spoljnih poslova Švedske i Vikimedija Švedske su pokrenuli su inicijativu da se organizuje globalni događaj #WikiGap povodom 8. marta.

O značaju akcije, koja je namenjena zainteresovanoj javnosti i mogućnosti učestvovanja, u današnjoj „Viziji” govori Slavica Marković, koordinatorka za javnu diplomatiju i komunikacije ambasade Švedske.

Emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]