Vizija

Dve priče o knjizi

Univerzitetska bibilioteka „Svetozar Marković” u Beogradu je posle 25. godina kupila 150 novih stranih knjiga. Ova biblioteka već dve godine omogućava svojim korisnicima prelistavanje digitalizovane dragocene istorijske građe, lider je u regionu kada je digitalizacija u pitanju, treća je najveća bibliteka u Srbiji i najveća univezitetska u regionu, zbog čega iznenađuje činjenica da već četvrt veka nisu kupili nijednu stranu knjigu. Još zanimljivija je činjenica da od 1991. do 2017. godine biblioteka nije dobila sredstva za kupovinu novih knjiga. Koje knjige su kupljene i da li je to simbolično u odnosu na broj godina koji je prošao bez inovacija kada je reč o stranoj literaturi, za „Viziju" govori prof. dr Aleksandar Jerkov, direktor biblioteke.

Istorijski arhiv u Pirotu je počeo da prikuplja stare knjige, tačnije stare školske udžbenike. Cilj akcije je da se stari, nekada aktuelni i korišćeni udžbenici sačuvaju od zaborava i uništavanja jer predstavljaju i sadrže prošle nastavne planove i programe, obrazovno-nastavni proces i značajne podatke i znanja. Ideja je da se školski udžbenici iz različitih perioda sačuvaju i posluže za opsežno proučavanje školskih sistema i programa svim budućim istraživačima.
 
Autorka priloga je Marina Zec.
Emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи