Širom zatvorenih očiju - Leksikon

San je ta mrvica koja može da promeni sve.

Sanjamo, hteli ili ne, pamtimo kad možemo, ali uvek nastojimo da shvatimo šta nam to san govori. Čovek se snovima bavi odavno, i naučno i pre-naučno, i dalje je na vrlo nestabilnom terenu: definicija sna je samo opisna, mogućnost merenja vrlo ograničena, istraživanja - nepouzdana, a tumačenja - krajnje individualna.
Da li je u pravu bio Frojd ili Jung? Da li nam je nova tehnološka era pomogla u shvatanju snova? Imaju li naši snovi koren u našoj ishrani ili kolektivnom nesvesnom? Mnoštvo pitanja se plete oko snova, kao što oni pletu svoje priče, ali najvažnije i danas, kao i pre par hiljada godina je: šta znači ovaj san???
U Srbiji postoji Centar za dubinsku psihologiju i analizu snova „Dr Ivan Nastović”, osnovan 1993. pod imenom „Jednorog". Osnivač je dr Ivan Nastović, doktor psiholoških nauka i psihoterapeut, specijalista za kliničku i dubinsku psihologiju, kao i za tumačenje snova, posle čije smrti su njegovi učenici promenili ime Centra.
Dr Nastović se posvetio tumačenju snova posle niza programa koje je pohađao, uglavnom u Austriji i Švajcarskoj, a domaća javnost se, možda najbliže, sa njegovim radovima srela u knjigama od kojih je svakako najpoznatija Psihologija snova i njihovo tumačenje.
Širom zatvorenih očiju, ove noći ćemo u Leksikon upisati učenicu i psihoterapeuta, Elizabetu Nenin. U Centru za analizu snova, specijalizovala je GAS - grupnu analizu snova. Šta znači ova metoda, zašto se radi grupno a ne individualno, šta članovi grupe - obični, normalni ljudi kojima su snovi važni dobijaju, kako se zapravo tumače snovi i konačno - kako se prepoznaje ispravno tumačenje sna - saznaćete od ponoći.

Autor i voditelj: Ružica Zorkić Radičević

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи