Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

Počeo je Vaskršnji ili Veliki post (zbog posebne važnosti, ali i dužine trajanja), Časni post (zato što obuhvata vreme stradanja Hristovog i Njegovog razapinjanja na Časni krst), Velika četrdesetnica (zato što je ukupno trajanje posta četrdeset dana).

Traje od Čistog ponedeljka do Lazareve subote. Na kraj ovog posta, nadovezuje se post Strasne sedmice, tako da je ukupno vreme trajanja posnog perioda 48 dana - najduži u toku godine, i završava se praznikom Vaskrsenja.
Prva nedelja posta zove se Čista. Druga je Pačista. Treća Krstopoklona, Četvrta je Sredoposna, Peta se naziva Gluvna. U toku te nedelje se ne peva, ne igra i ne svira, a poslovi se ne započinju. Šesta nedelja je Cvetna.
Sedma, poslednja sedmica pred praznik Vaskrsenja je Strasna ili Velika nedelja. Najznačajniji dan u toj nedelji je Veliki petak, jedini dan u godini kad u Pravoslavnim hramovima nema jutrenja niti bogosluženja, već se samo popodne drži opelo razapetom Isusu Hristu. Tom prilikom, jedini put u godini, iznosi se plaštanica u koju je starac Josif iz Arimateje umotao Hristovo telo posle skidanja sa krsta.

TEME: POST; MOLITVA; PAS; Godina psa; Ruđer Bošković, srpski matematičar, fizičar, astronom, filozof, pesnik i univerzitetski profesor; SMEH; Stan Laurel „Mršavi"; „Neverne bebe" rok grupa godine; Vilhelm Grim ili priča o bajkama; Sidni Poatje; Li Marvin; Mikelanđelo Buonaroti; Miloš Forman; Ivan Andrejevič Krilov - priče o basnama; Enriko Karuzo...

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz i preko Interneta.

Link za slušanje našeg Radija: https://rtsplaneta.rs/linear/16091

Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: +381 64 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA.
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović.

broj komentara 0 pošalji komentar