Vizija

Kultura džeza u Srbiji

Povodom obeležavanja meseca afroameričke istorije u SAD, u Velikoj sali Doma omladine Beograda večeras će biti održan koncert Big Benda RTS pod nazivom „Džez Ambasadori".

Posvećen je dugogodišnjem istoimenom programu turneja i nastupa čuvenih američkih džez umetnika, a njime eminentni ansambl RTS-a započinje seriju velikih nastupa u godini jubileja, 70 godina od osnivanja (1948-2018).

Tim povodom Lana Nikolić  je prisustvovala probi Big Benda i razgovarala sa dirigentom Ivanom Ilićem, i urednikom muzičke redakcije Dragoslavom Fredijem Stanisavljevićem o istoriji, tradiciji, očuvanju i prenošenju džez kulture i muzike na mlađe generacije.

U niškoj Tvrđavi će uskoro biti otvoren prvi džez muzej u Srbiji. Uređenje prostora i prikupljanje eksponata je u toku, a već je izvesno da će važno mesto zauzimati predmeti koji su pripadali najznačajnijim učesnicima dosadašnjih festivala.

O ideji i konceptu muzeja za današnju „Viziju" govori Ivan Blagojević, direktor NIŠVIL festivala.

Emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac. 

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]