Svaštara

Retko svirane pesme Srđana Gojkovića Gileta u Domu omladine

Gost naše rubrike „202 povoda" danas je rok muzičar Srđan Gojković-Gile. Zajedno sa bendom „Magic Bush" održaće koncert pod nazivom „Retko svirane pesme", u Domu omladine Beograda. Pored kompozicija koje „Električni orgazam" retko izvodi na svojim koncertima, predviđena je i Giletova filmska muzika (iz filmova „Kako je propao rokenrol", „Crni bombarder") kao i pesme nastale u različitim zajedničkim projektima (sa Vladom Divljanom, supergrupom „Vlada, Gile, Piko i Švaba" i drugim). Ovaj zanimljiv muzički događaj održava se 9. marta - detalje ćete saznati u razgovoru sa Giletom, koji vodi Ružica Vrhovac.

Isidora Tasić, učenica četvrtog razreda gimnazije „Bora Stanković" u Nišu, dobitnica je nagrade „Martin Zimerman", koja se dodeljuje učeniku koji je najviše doprineo razvoju škole. Tokom boravka u Americi, kao stipendista, dobila je i nagradu za najboljeg delegata na konferenciji „Model Ujedinjene Nacije" kao i priznanje za postignut uspeh u školi, iz anatomije i engleskog jezika. O svojim priznanjima Isidora Tasić govori u rubrici „Ambasador Srbije". Rubriku pripremila koleginica Slađana Savić.

Knez Mihajlova ulica je rešila da postane prava pešačka zona. Prilaz ulici kolima sada već deluje skoro nemoguće, budući da je ulaz iz Gračaničke, kod Narodne banke Srbije, zatvoren sa tri potapajuća stubića. Ovi stubovi su namenjeni za nadzor i kontrolu prometa u urbanim sredinama, kao i za kontrolu ulaza u objekte posebne namene kao što su vojni objekti, vladini objekti, ambasade, banke i slično, a izrađeni su od jakih čeličnih cevi i u spuštenom položaju omogućavaju prolaz vatrogasnim policijskim ili vozilima Hitne pomoći. Detaljnije o tome priča nam kolega Vlada Todorović.

Svi se, dok gledamo fudbal ljutimo na sudije a ko je među nama spreman da se nađe u njihovoj ulozi? Dvanaesta po redu, škola „Stručno-strukovne organizacije sudija Fudbalskog saveza Niša", dostupna je svima koji bi da se oprobaju u ovom poslu i uskoro će otpočeti sa stvaranjem nove generacije fudbalskih sudija. Kandidati se mogu prijaviti u prostorijama Fudbalskog saveza Niša, svakog radnog dana od 9:00 do 15:00 časova. Školovanje će biti potpuno besplatno i počinje u martu - više o svim detaljima saznaćete od našeg glasnika, u poslednjem satu Svaštare.

Da li je skromnost i dalje vrlina u društvu u kojem živimo? Koliko puta vam se desilo da ste skromni a da vas ljudi umesto da vas pohvale, optuže da ste „lažno skromni"? Čini se da se skromnost uči u porodici a opstaje ili propada u društvu, u zavisnosti od vrednosti koje dominiraju. O skromnosti danas, priča nam, u rubrici „Moda 202" koleginica Olivera Perić.

Novine pišu da se sprema zakon po kojem će od svakog dobra kojeg nalazač pronađe zakopanog, njemu pripasti četvrtina vrednosti. Da li će to naterati ljude da više kopaju ili ćemo kad nešto nađemo to najpre da zakopamo pa tek onda prijavimo nadležnima? A koliko zaostajemo za svetom svedoči jedna američka država u kojoj je za rektora univerziteta postavljen jedan mačak. Ne znamo koja je kvota prolaznosti studenata ali definitivno kad rektora nema, oni kolo vode. O fenomenima sveta, rubrika „Kvaka 202" i njen autor Dragutin Rokvić.

Stvarnost postaje prihvatljivija kada se pogleda kroz prizmu humora. Ta prizma možda nije uvek ružičasta ali nas bar na trenutak nasmeje i natera da pružimo otpor besmislu oko nas. Kako je to radio kolega Petar Lazić saznajte u rubrici „Perino pero".

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво