Širom zatvorenih očiju - Otisak duše

Univerzitet za anđele

Jednom se anđeo obratio Bogu:

- Oče, imam problema.

- Šta te brine, anđele moj? - dobronamerno se osmehnu Gospod.

- Vidiš, postalo mi je teško da obavljam anđeoske dužnosti, jer sam počeo nekako teže da razumem ljude... Čini mi se da ne prođe mnogo vremena, a oni počnu da me nerviraju! A meni je upravo naređeno da ispoljavam anđeosko strpljenje!

- Šta ti smeta kod ljudi?

- Oni su uvek nezadovoljni onim što imaju, a često ne znaju šta žele. Stalno se na nešto žale. Ratuju i uništavaju prirodnu okolinu. Mrze one koji nisu kao oni. Zavise od mišljenja drugih ljudi, a često više ne veruju mudracima već spletkarošima i demagozima. Mole se u Crkvi da bi odmah ponovo grešili. I to me opterećuje!

- Da, sine moj to je ozbiljna stvar - reče Gospod. - U pravu si, sa tim se mora nešto uraditi. Ali brzo! Kod tebe se pojavilo ocenjivanje, a to je znak da si prestao da budeš anđeo. Verovatno si se zarazio od ljudi!

- I ja tako mislim - oborenog pogleda rekao je anđeo - Mislim da mi treba profesionalni rast. Čuo sam da neke anđele šalju na Kurseve Visoke Kvalifikacije. Mogu li da zamolim da me pošalješ na obuku?

- Možeš, sine moj. Ti kursevi su zaista korisni! Oni koji dobro uče, po pravilu, postižu odlične rezultate.

- A koji predmeti se tamo uče?

- Razni. Najrazličitiji predmeti! Ja bih rekao, široko obrazovanje! Bukvalno to je Univerzitet za anđele. Sigurno ćeš tamo naći svoje drugove i istomišljenike i neće ti biti dosadno.

- Kakav je oblik obuke? Predavanja? Seminari?

- Većinom interaktivni. Sve kroz lično iskustvo, osećanja i doživljaje. A teorije će biti malo, pri tom sa različitih tačaka gledišta. To je zbog povećanja pluralizma i zbog slobode izbora.

- Da, Tvorče, to je upravo ono što mi treba! Ja stvarno želim da prisustvujem takvim kursevima. Šta mi je potrebno za to?

- Šta ti treba? Samo da se upoznaš sa uslovima prijema, sine. Prvo, dobićeš telo, ono je jednom dato i zauvek, nema zamene. Može da ti se sviđa ili ne, ali ono je jedino koje će ti biti na raspolaganju do kraja učenja. Sve ostalo ćeš dobijati na privremenu upotrebu. Da li ti je jasno?

- Jasno. Ništa nije moje, osim tela. Njega treba čuvati jer je tokom učenja samo jedno.

- Dalje, moraš da učiš i danju i noću, onoliko dugo koliko je potrebno da se završi proces. Svaki čovek i svaki događaj će biti tvoji učitelji. Zato da se vređaš na njih nema smisla.

- A ako oni pogreše?

- Ne postoje greške, samo lekcije. I učitelji. Ti ćeš takođe biti nekom učitelj, imaj to na umu.

- Ja? Učitelj??? Ali ja to ne umem! A ako ne uspem?

- Pa, i to može biti. Neuspeh je sastavni deo uspeha. Svaki neuspeh može biti analiziran i pretvoren u novi uspeh!

- A može li se napustiti lekcija, ako ti se ne da?

- Lekcija se ponavlja u različitim oblicima dok ne bude usvojena u potpunosti. Ako ne naučiš lake lekcije - one će postati još teže. Kada naučiš, položiš ispit i pređeš na sledeću lekciju. Izvini, ali takav je program!

- Kako ću znati da sam naučio lekciju?

- Znaćeš da si naučio lekciju, kada se tvoji postupci i shvatanja promene. Mudrost se dostiže kroz praksu.

- Da, shvatio sam. Uskoro ću imati više mudrosti!

- Ne budi pohlepan, anđele! Ponekad je malo nečega - bolje od mnogo ničega. Dobićeš šta god zaželiš. Verovatno ćeš podsvesno odrediti koliko ćeš energije trošiti, i kakve ćeš ljude sebi privući. Pogledaj na to što imaš i znaj da je upravo to ono što želiš. Tvoje „danas" će biti opredeljeno tvojim „juče", a tvoje „sutra" će biti opredeljeno tvojim „danas".

- Ako ne grešim, ja sam izabrao to i to mi je stvorilo probleme?

- Kako je spolja tako je i unutra. I obrnuto. Spoljni problemi tačno odražavaju tvoje unutrašnje stanje. Ako promeniš nešto unutra - i spolja se postepeno sve menja. Život će ti reći!

- A kako? Kako ću ga čuti?

- Bol - to je način koji Univerzum koristi, da bi privukao tvoju pažnju. Ako je telu ili duši bolno - to je signal da se mora nešto menjati!

- Da li će mi ostali anđeli, koji pohađaju kurseve, nanositi bol Oče?

- Ne zaboravi da ste svi vi - učenici i svi imate iste uslove. Drugi su samo tvoj odraz u ogledalu. Ne možeš voleti ili mrzeti nešto što je u drugima, ako to ne odražava tvoje osobine. Zapamti: tamo su samo anđeli, baš kao i ti, drugih bića prosto nema. Tako da, svaka bol biće samo igra, procena, reakcija tvog uma.

- Da li treba još nešto da znam?

- Verovatno, da. Želim da pokušaš da shvatiš: „Tamo gde ideš, nema boljeg mesta nego „ovde". „Tamo" nije bolje nego „ovde". Prošlost tamo, treba odmah zaboraviti, budućnost ne možeš predvideti, za tebe će istinski biti važan samo taj trenutak u kome si „sada".

- Teško mi je da shvatim to o čemu pričaš. Ali potrudiću se. Mislim, da će mi učitelji sve objasniti, zar ne?

- Ne treba prebacivati odgovornost na učitelja ili nekog drugog. Učitelji će ti dati samo program, ali učiš samo ti! Koliko želiš da usvojiš - toliko će i ostati sa tobom.

- Trudiću se da naučim što je više moguće!

- Da, anđele moj! Radi najbolje što možeš - i nećeš pogrešiti.

- A ti, Gospode, hoćeš li kao i dosada nastaviti da me vodiš? Ili moram da učim iz knjiga?

- Neću te napustiti ni trenutak, sine moj! Ja ću biti sa tobom i u tebi. Ali, bićemo daleko jedan od drugog, i moraćeš ponovo da učiš da me čuješ. Mogu da te utešim: svi odgovori se nalaze u tebi. Znaš više nego što je napisano u knjigama ili beleškama. Sve što treba da uradiš - gledaj u sebe, slušaj sebe i veruj sebi. Dakle, ako se nisi predomislio, izvoli, sada ću te odvesti tamo, na mesto obuke!

- Dobro. Blagodarim, Oče! Spreman sam. Samo da ne zaboravim sve ove mudrosti!

- E ovde te čeka iznenađenje, sine. Vidiš, suština ponovne obuke anđela je u tome da oni ponovo kreću od nule, prolaze ceo program. Tako da ćeš da zaboraviš sve ovo što sam izgovorio ovde. Setićeš se toga tek kad budeš spreman. Pa, idemo?

- Idemo!

Anđeo je odlučno zamahnuo krilima i ugledao pred sobom otvoreni tunel, zatvorio je oči, zaronio kao u bezdan - u totalnu neizvesnost. Ali verovao je Bogu i nije se dvoumio.

Let nije bio dug.

Razlegao se krik! Negde na Zemlji rodio se još jedan čovek!
(Autor: Irina Konstantinova Seminova)

O svemu što čini naše putovanje kroz život, o našem psotojanju i lepoti učenja, noćas u Otisku Duše.

Dobro nam došli!

Autor i voditelj: Dušica Mijatović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара