Vizija

55 godina Istorijskog muzeja Srbije.

Danas i sutra se obeležava pet i po decenija od osnivanja Istorijskog muzeja Srbije.
Kroz više od pola veka, ova institucija uspeva da izgradi ugled i u javnosti postane prepoznatljiva kao ustanova sa važnom kulturnom, istorijskom i obrazovnom ulogom. Zanimljive su istorijske okolnosti oko njegovog pokretanja, jer je osnivanje teklo u nekoliko faza. Prvi pokušaj, koji nije ostvaren je bio 1950. godine donošenjem Uredbe o osnivanju Istorijskog muzeja NR Srbije, a drugi 1954. godine povodom obeležavanja 150-godišnjice podizanja Prvog srpskog ustanka. Međutim, tek uredbom Izvršnog veća Narodne skupštine NR Srbije od 20. februara 1963. godine zvanično je osnovan Istorijski muzej Srbije.
Jubilej, kome povećujemo današnju emisiju, se obeležava kroz niz besplatnih sadržaja za posetioce i kroz brojne popuste na većinu muzejskih izdanja.
Na fejsbuk stanici Muzeja danas se organizuje nagradni kviz, a sutra od 18 sati i koncert poznate gitaristkinje Amalije Miler.
Inače, u izložbenom prostoru Muzeja na Trgu Nikole Pašića posetioci trenutno mogu da vide aktuelne izložbe „Đorđe Stanojević - čovek koji je osvetlio Srbiju" i „Smrt Karađorđa Petrovića". 

Autor priloga je Petar Protić, emisiju uređuje i vodi mr Ljubica Krminac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]