Ars, Artifex

U emisiji: početak emitovanja RTS-ove serije „Nemanjići – rađanje Kraljevine“ i izložba o lozi Nemanjića i nova muzika mladih srpskih kompozitora.

Igrana serija „Nemanjići - rađanje kraljevine", reditelja Marka Marinkovića, jedan je od najvećih projekata Radio-televizije Srbije, koja se prvi put bavi srednjim vekom u igranom serijskom programu, počinje sa emitovanje u subotu 17. februara. A tim povodom u Galeriji zgradi RTS-a danas je otvorena izložba o lozi Nemanjića.

„Moderna klasika" ili neoklasika je već godinama žanr koji se suptilno povezuje sa drugim srodnim ili manje srodnim muzičkim idejama. Posebno popularna širom sveta poslednjih godina je neoklasika bazirana na klavirskoj muzici. „Zvezde" takve muzike su Nils Frahm, Max Richter, Hauschka, Olafur Arnalds, Lubomir Melnick, Yann Tiersen ili u našim uslovima LP Duo. Većina njih poznati su i kao autori primenjene, filmske muzike, a poslednjih godina njihovi koncerti su muzički i kulturni događaji sezone, bez obzira gde se održavaju.
Povodom Dana zaljubljenih u Domu kulture Studentski grad večeras će biti održan program pod nazivom „Ljubav je samo rez: vizije ljubavi u alternativnom filmu", u okviru koga će biti reči o tome o čemu stvarno govore autori alternativnih filmova kada govore o ljubavi? Šta se dobija kad se ukine klasična priča i kolika je moć montaže, boja, kontrasta, rezova i muzike kad se govori o ljubavi? 

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Beograd 202

Ars, artifex najavljuje, prati, komentariše ars/umetnost i artifex/umetnika. Brzo, kratko, kritički - da budete u toku. Emisiju uređuje Aleksandra Glovacki. [ detaljnije ]