Vizija

Negovanje kulturne baštine – lan, konoplja i rakija

Lan i konoplja su pored konvencionalne upotrebe bili i lekovi u srpskoj narodnoj medicini, kao još jedan srpski specijalitet - rakija.

U srpskoj tradiciji postoje određeni materijali koji su bili korišćeni za pravljenje tkanina, odeće, peškira, čaršava, pa čak i džakova, tačnije svega što čini svakodnevni život jednog domaćinstva. U Šumadiji je bila karakteristična upotreba lana i konoplje - materijala koji više nisu u upotrebi, jer su zamenjeni jeftinijim pamukom. Upravo kroz priču o lanu i konoplji, istoimena izložba u Etnografskom muzeju u Beogradu govori o svakodnevnom životu stanovnika Šumadije s kraja 19. veka. Kako su živeli, kako su pravili odeću, u čemu su radili i spavali, koje haljine su bile za svakodnevicu, a koje za specijalne prilike, objašnjavaju eksponati na izložbi, kroz koju nas vodi Ana Novaković, etnolog.

Četvorogodišnje ekspertsko istraživanje sociologa Ilije Malovića i Zorana Radomana i Vladimira Dulovića, istoričara je uobličeno u istoimenu knjigu, koja srpsko nacionalno piće promoviše kao proizvod tradicije, kulture i istorijskog trajanja srpskog naroda. Knjiga predstavlja i nastavak bavljenja izdavačke kuće Mladinska knjiga, istorijskim, umetničkim, duhovnim i gastronomskim nasleđem Srbije, a u današnjoj „Viziji" je predstavlja jedan od autora Ilija Malović, istoričar.

Autorke priloga su Marina Zec i Sonja Todorović Šegrt.
Voditeljka emisije je Jelena Knežević.

broj komentara 0 pošalji komentar
Vizija Vizija

Autor:
Beograd 202

Socio-kulturološki magazin, koji prati savremene društvene fenomene. Emisiju uređuju mr Ljubica Krminac (kultura) i Aleksandra Glovacki (umetnost). [ detaljnije ]