Ars, Artifex

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu, njegovoj matičnoj kući, danas je održana komemoracija Nebojši Glogovcu.

O velikom glumcu govorili su njegove kolege i prijatelji. Nebojša Glogovac je jednakim intezitetom blisao u ulogama na filmu, televiziji i u pozorištu. Prvi film u kojem se pojavio je „Vukovar, jedna priča", a prvu glavnu ulogu ostvario je u filmu „Ubistvo s predumišljajem". Neke od uloga koje će ostati upamćene jesu u ostvarenjima „Bure baruta", „Nebeska udica", „Munje", „Kad porastem biću Kengur", „Klopka", „Hadersfild", „Branio sam Mladu Bosnu", „Krugovi", „Do koske", „Enklava", „Ustav Republike Hrvatske"... Igrao je u serijama „Porodično blago", „Moj rođak sa sela", „Vratiće se rode", „Ubice mog oca"... Neke od njegovih pozorišnih uloga su u predstavama „Sumnjivo lice", „Metamorfoze", „Hadersfild", „Šine", „Lutalica", „Lažni car Šćepan Mali", „Hamlet". Nebojša Glogovac je sahranjen danas u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju.
U emisiji govorimo i o: projektu „Vreme je za pozorište" koji je pokrenuo Dom omladine, a u okviru koga su na repertoaru predstave za tinejdžere, publiku o kojoj se retko razmišlja u našim institucijama kulture i umetnosti, kao i o knjizi „Ivo Andrić, istorija i politika" Dušana Glišovića, koja govori o piscu čija biografija i književno delo sjedinjuju u tako visokoj meri istoriju i politiku.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво