Ars, Artifex

U emisiji: premijera predstave „Mitrovdan” u Madlenijanumu, izložba mladih umetnika „Traženja” u Kvaki 22 i novi roman Vladimira Sorokina „Manaraga”

Večeras će u Madlenijanumu premijerno biti izvedena drama „Mitrovdan" po tekstu i u režiji Bratislava Petkovića. Predstava za temu ima ličnosti srpskog patrijarha Gavrila Dožića (Nebojša Ljubišić) i srpskog vladike Svetog Nikolaja Velimirovića (Lako Nikolić), a pre svega njihov poslednji susret na Mitrovdan 1946. godine u Nemačkoj, u vili Vilhelma Krauta (Božidar Stošić).
Detalje saznajemo od Sonje Todorović Šegrt.
Generacija 2013/2017. primenjenog slikarstva Fakulteta primenjenih umetnosti biće od sutra predstavljena na izložbi „Traženja" u Kvaki 22. Biće izloženi radovi intimnih istraživanja osmoro mladih slikara koji, svako na svoj način, pokušavaju da vizuelno prikažu teme koje se njih tiču. Sa umetnicima je razgovarala Marina Zec.
Novi roman ruskog pisca Vladimira Sorokina „Manaraga" u celini je posvećen odnosu čovečanstva prema knjizi. Posle razornih ratova sa islamistima, koji su protutnjali Evropom i promenili svet, ali ga nisu tehnološki unazadili, knjige se više ne štampaju na papiru (i ne čitaju se), nego se čuvaju u muzejima i bibliotekama. Posleratna buržoazija podlegla je novoj modi - uživanju u zabranjenom i kažnjivom spektaklu pripremanja hrane na prvim izdanjima knjiga, na retkim i skupocenim knjigama. Priču o romanu pripremila je Svetlana Mladenović.

Kroz emisiju vodi Petar Protić.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво