Širom zatvorenih očiju - Samo srcem se dobro vidi

„Eppur si muove“ – „Ipak se kreće“ reči su koje je navodno uzviknuo Galilej pred crkvenim sudom koji je tražio od njega da se odrekne teze o kretanju Zemlje oko Sunca.

Ipak, nije bilo baš tako. Galileo je bio mudar čovek. Pred inkvizicijom se ponašao onako kako su tražili od njega, pošto bi ga, da je tako govorio, stavili na lomaču, onako kako su to već učinili Đordanu Brunu.
Ali, može i da bude da je rekao. Naime, kada su ga popovi vodili u zatvor; prolazeći pored svojih mladih sledbenika; razočaranih njegovim ponašanjem pred sudom; vratio im je nadu šapnuvši im: „Eppur si muove".

TEME:
Sveti Trifun; Sveti Valentin; Desanka Maksimovi ; SEĆANjA: Milovan Ilić Minimaks i Miloje Mića Orlović; 6. februara se navršilo 60 godina, kako je ekspedicija Mančester junajteda doživela avionsku nesreću u Minhenu po povratku iz Beograda, sa utakmice protiv Crvene zvezde, u kojoj su poginula 23 putnika, među kojima i osmorica fudbalera; 15. februara 1835. godine osnovano je prvo pozorište u Srbiji „Knjažesko-serbski teatar", danas pozorište „Joakim Vujić" u Kragujevcu; Žil Vern; Vitorio De Sika; Galileo Galilei ili „Eppur si muove"/ „Ipak se kreće" (Reči koje je izrekao i pod pretnjom spaljivanjem na lomači, kada je Crkveni sud zahtevao da se odrekne Kopernikove teze o kretanju Zemlje oko Sunca; Čarls Dikens; Znate li da se svakog drugog četvrtka u februaru u Meksiku proslavlja Dan vanzemaljaca.

Slušajte nas na FM: 104,0 MHz i preko Interneta.

Link za slušanje našeg Radija: http://tinyurl.com/Beograd202

Kontakt: ++381 11 3249 202 * SMS: 064 0202 200*
Mejl: program202@gmail.com

Izbor muzike i produkcija: NENA OGNjENOVIĆ TRKULjA.
Autor, domaćin i voditelj: Luka Mijatović.

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи