Vizija

Kulturna diplomatija i izložbe nacionalnih manjina

U Galeriji nauke i tehnike Srpske akademije nauka i umetnosti, u toku je izložba „Stradanje Roma u Prvom svetskom ratu", autora dr Dragoljuba Ackovića. Postavka obuhvata arhivsku građu od nekoliko stotina fotografija, dopisnica i dokumenta Roma iz tog perioda, koja su bitna svedočanstva za analizu položaja romskog naroda u vreme Velikog rata. Acković primećuje da je povodom sto godina od završetka Prvog svetskog rata organizovan niz programa u okviru kojih nije bilo ni pomena o Romima, da će izložba u SANU to pokušati da ispravi, ali i da ukaže na trenutno stanje romske manjine.

Sa ovime su, u kontekstu delovanja nacionalnih manjina, povezane aktivnosti instituta Collegium Hungaricum u Beogradu. Ova ustanova je od osnivanja važna tačka kulturne diplomatije Mađarske u Srbiji. Do sada su priredili puno značajnih događaja u Beogradu i to pred punim salama. A nedavno su postavili nov, izuzeteno značajan temelj za svoje delovanje. O tome, i o položaju mađarske nacionalne manjine u Srbiji, smo razgovarali sa novom direktorkom Mađarskog kulturnog centra u Beogradu Klarom Sentđorđi.

Autorka priloga: Sonja Todorović Šegrt.
Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи