Povišen ton

Vest da su radnici Gradske čistoće u Ankari oformili svoju biblioteku od knjiga koje su pokupili iz kontejnera širom grada obišla je svet.

Radnici imaju ideju da osnuju i pokretnu biblioteku i da po Turskoj posećuju škole u kojima nema biblioteka ili je izbor knjiga mali. Ovaj gest izazvao je mnoge pozitivne reakcije i komentare poput „radnici Gradske čistoće više cene knjigu nego oni koji su je bacili” ali može biti povod za postavljanje jednog zanimljivog pitanja - da li odnos prema knjizi posmatramo stereotipno, šta to čini suštinsku razliku među ljudima pa neko smatra da je mesto kulture u kontejneru a neko na policama posvećenih čitalaca koji su možda i tamo gde to ne bismo očekivali? Ne samo knjige nego i gramofonske ploče, filmske trake, stari a vredan nameštaj, medalje, biste i mnogi simboli nekih perioda koje počnemo da negiramo i označavamo kao „nepoželjne" završavaju na deponijama i neretko to čine ne samo pojedinci nego i institucije ili oni čiji bi zadatak trebalo da bude da znaju zašto nešto treba sačuvati. Da li o jednoj kulturi možemo mnogo toga da zaključimo i po tome šta tretira kao otpad a šta kao vrednost razgovaramo u „Povišenom tonu". Naši sagovornici su Arslan Bajramoski, radnik Gradske čistoće, koga smo upoznali kao strastvenog ljubitelja knjiga i vrednog studenta i Miroslav Cera Mihailović, dugogodišnji urednik Književne zajednice „Bora Stanković" iz Vranja.

Egzit fondacija uz podršku Radio-televizije Srbije, nastavlja višegodišnju kampanju „Youth Heroes", koja promoviše pozitivne uzore u društvu. Kako će biti organizovan konkurs za mlade heroje Srbije, kada će biti proglašeni pobednici, iz kojih oblasti i kako će njihova dostignuća biti predstavljena vršnjacima i široj javnosti saznaćete u drugom satu emisije.

Rubriku „Datum, vreme, mesto" posvećujemo Veljku Petroviću, književniku i istoričaru umetnosti rođenom na današnji dan 1884. godine.

Urednik i voditelj: Ivana Vesić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво