Širom zatvorenih očiju

Impresum Radio Beograda, jedinstvena kompozicija kojom se predstavljaju svi programi naše kuće je svojevrsna lična karta ali i naša zakonska obaveza.

Odlukom kolegijuma Radio Beograda, a na predlog glavnih muzičkih urednika, izabrana je kompozicija „Vostani Serbije", koju je za ove potrebe snimio Simfonijski orkestar RTS-a pod dirigentskom palicom maestra Bojana Suđića.
Od ove godine, svi programi Radio Beograda emituju identični muzički deo kompozicije.

Kompozicija „Vostani Serbije" pak, ima svoju, vrlo zanimljivu priču. Nastala je kao deo jugoslovenske televizijske mini-serije, u produkciji Televizije Beograd, 1990. godine - „Jastuk groba mog". Autori serije bili su režiser Sava Mrmak i scenarista Slobodan Stojanović, dok je muziku komponovao Vartkes Baronijan. Stihovi koji su bili osnov za ovu kompoziciju pak, nastali su još 1807. godine, napisao ih je - Dositej Obradović.
U jednom trenutku u našoj burnoj prošlosti, kompozicija „Vostani Serbije", bila je na listi predloga za - himnu Srbije. TV drama „Jastuk groba mog" je povodom 50 godina RTS-a uvrštena, prema oceni kritičara i gledalaca, među najboljih 10 drama snimljenih u istoriji RTS-a.

Ljubaznošću udovice Vartkesa Baronijana, Vere Baronijan, koleginice koja je bila montažer u našoj televiziji, ova kompozicija je postala zaštitni znak Radio Beograda.

Noćas ćete čuti deo priče o kompoziciji i ovoj umetničkoj porodici koja je ostavila neizbrisiv trag u našim medijima.

Voditelj Ružica Zorkić Radičević

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара