Vizija

Monografije institucija kulture

Povodom značajnih jubileja, upravo su publikovane monografije Zavičajnog muzeja iz Jagodine i Opere i teatara Madlenijanum.

Povodom šest decenija postojanja i rada Zavičajnog muzeja u Jagodini objavljena je monogafija o toj instituciji istoričara i muzejskog savetnika Duška Grbovića. Iz bogate publikacije se može saznati pored ostalog, da je muzej zaista važna ustanova, što potvrđuje podatak da raspolaže sa više od pedeset hiljada jedinica muzejske građe koja je razvrstana u gotovo pedeset zbirki, zbog čega je uvršten u grupu značajnih institucija kulture u Srbiji. U pitanju je najstarija ustanova ovog tipa u Pomoravskom okrugu koja već decenijama beleži bitne naučne i stručne rezultate u istraživanju prošlosti i kulture Jagodine i srednjeg Pomoravlja. Raspolaže sa dva prigodna izložbena prostora pri čemu je stalna postavka na površini od četiri stotine kvadratnih metara.

I jubilarna dvadeseta sezona Opere i teatra Madlenijanum obeležena je luksuznom monografijom na oko hiljadu stranica u tri knjige pod nazivima: „Dve decenije” i „Drama” dramskog pisca Miodraga Ilića i „Muzičko-scenska produkcija” muzikologa Gordane Krajačić. Monografija je bogato ilustrovana, uz tabele sa navedenim produkcijama i programima i posvećena je stvaralačkim naporima stotina operskih, dramskih i baletskih umetnika iz Srbije, ali isto tako i iz drugih zemalja. Večeras će na rođendanskoj proslavi u Madlenijanumu biti izvedena barokna opera „Orfej” u režiji Danijela Pflugera. Monografiju za „Viziju” predstavlja jedan od autora Miodrag Ilić, a jubilarnu sezonu Andrej Rackov, direktor Madlenijanuma.

Autorke priloga su Lana Nikolić i Sonja Todorović Šegrt.
Voditelj je Petar Protić.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се