Ars, Artifex

Aktuelne nagrade za najbolje knjige u 2017.

Danas je održana završna sednica žirija Radio Beograda 2 za nagradu „Nikola Milošević" za najbolju knjigu u oblasti teorije književnosti i umetnosti, estetike i filozofije objavljenu u protekloj godini. U najuži izbor ušle su knjige „Antički istoriografi umetnosti i Kalistrat o skulpturi" Zoje Bojić u izdanju Zavoda za udžbenike i Dosije studija, „Književnost i komentari" Slobodana Vladušića u izdanju Službenog glasnika i „Beleške o Kišu i filosofiji" Ilije Marića u izdanju Agencije za izdavaštvo Bernar. O epilogu današnjeg žiriranja vas informišemo u emisiji.
A priznanje Politikinog Zabavnika za najbolje književno delo za mlade objavljeno u prošloj godini, u konkurenciji od 54 naslova, ove godine je pripalo Jasminki Petrović za knjigu ‘'Sve je u redu''. Petrović tematizuje svet adolescencije sa dnevnim aktuelnostima društva u kojem živimo. Ispostavlja se da adolescenti o kojima autorka piše, umesto oslonca koji traže, udaraju u devastirani vrednosni sistem, rasturene porodice, neme škole; oni su uplašeni, zbunjeni i pod čestim naletima očaja i euforije. O tome bliže slušamo u prilogu Svetlane Mladenović.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

broj komentara 0 pošalji komentar
Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Beograd 202

Ars, artifex najavljuje, prati, komentariše ars/umetnost i artifex/umetnika. Brzo, kratko, kritički - da budete u toku. Emisiju uređuje Aleksandra Glovacki. [ detaljnije ]