Svaštara

Branislav Pokrajac, rukometni stručnjak u 202 povoda

U Hrvatskoj je u toku Evropski šampionat u rukometu. Naša reprezentacija neće igrati u završnici, što nije bilo ni realno očekivati. Zašto je tako? Zašto u ovom sportu više nemamo smela očekivanja? O tim i o mnogim drugim pitanjima danas razgovaramo sa proslavljenim rukometnim stručnjakom, Branislavom Pokrajcem u rubrici „202 povoda”. Razgovor vodi kolega Dejan Bulajić.

Prvenstvo Srbije u ciklo-krosu zakazano je za 28. januar, u Velikom Gradištu. Start i cilj su na relaciji Veliko Gradište-Srebrno jezero, a vozi se po pravilima Svetske biciklističke federacije i Biciklističkog saveza Srbije. Na kružnoj stazi, na kojoj dužina kruga iznosi 1800 metara, učešće će uzeti poletarci, mlađi kadeti, kadeti, juniori, mlađi seniori, seniori. Organizatori, Biciklistički savez Srbije i Opština Veliko Gradište, obezbedili su medalje i nagrade za tri prvoplasirana takmičara. Detaljnije o tome priča nam generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije, Saša Gajičić.

Katarina Tripković, mlada srpska vajarka, predstaviće se krajem januara u Njujorku, u sedištu Ujedinjenih nacija, izložbom „Jasenovac - pravo na nezaborav”. Ovaj događaj biće samo kruna njene karijere koja je već tolika bogata da ubraja dostignuća kakva su: Simbol Milanskog edikta, idejno rešenje za orden dodeljen Vladimiru Putinu, Plivač za Bogojavljenskim krstom na Zemunskom keju kao i idejna rešenja za brojne pehare sportistima. Sve to čini Katarinu pravim ambasadorom naše zemlje a prilog o njoj pripremila je Olivera Perić.

Nagrada „Politikinog zabavnika” za najbolje književno delo za mlade, napisano u 2017. godini, dodeljuje se i ove godine,po 39. put. Mladi su publika koja se tradicionalno smatra najiskrenijom i dela posvećena njima zauzimaju posebno mesto u kulturnoj baštini svakog naroda. Ko će ovoga puta postati vlasnik ove nagrade preneće nam koleginica Ksenija Radović.

Energetska pića i njihov uticaj na mladi organizam - teme su kojima se ovih dana bavi stručna javnost. Neki naučnici su mišljenja da gazirana pića podstiču lučenje adrenalina a samim tim i agresivnost. No, kako vidimo, te agresivnosti ne manjka ni kod starijih koji piju malo drugačije stvari. A možda tu agresivnost treba usmeriti na zaposlene u železnicama. Kinezi su nedavno postavili rekord u brzini postavljanja pruge, dok Srbi beleže neslavne rekorde u odnošenju pružnih elemenata tokom noći. Gde grešimo pokušaće da sazna, u rubrici „Kvaka 202”, kolega Dragutin Rokvić.

Da li živite u zdravom ili „toksičnom” okruženju? Kada se reč „toksično” upotrebi u socijalnom smislu, uvek mislimo na ljude iz našeg okruženja koji su neprijatni i koji nam oduzimaju kreativnu a i životnu energiju. Psihoanalitičari nas savetuju da budemo odgovorni prema sebi i da biramo ljude koji će činiti naš životni i radni habitat. Kako to da postignemo priča nam, u rubrici „Moda 202”, koleginica Olivera Perić.

U rubrici „Top potop" poznati sastavljaju svoje liste na razne teme koje biraju sami. A ponekad, teme izaberu njih! Ovoga puta, sa nama je bio Jožef Ezveđ, veterinar u Beogradskom zoološkom vrtu i odlučio je da slušaocima Dvestadvojke ispriča svoje zgode i nezgode sa životinjama. Rubriku pripremila koleginica Ljiljana Obradović.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво