Povišen ton

Prevencija kardiovaskularnih i malignih bolesti – koliko smo posvećeni redovnim pregledima i brizi o zdravlju?

Kod lekara se najčešće ide tek kad „zagusti". Ili nemamo vremena, ili ne želimo da čekamo u domovima zdravlja i usput „pokupimo" prehladu ili grip, ili jer imamo svoju „uigranu" terapiju lekovima bez recepta i fenomenom „prokrastinacije" bolesti. Tri vrste raka (debelog creva, dojke i grlića materice) jedni su od onih koje je preventivnim pregledom moguće uočiti u ranim fazama i gotovo ekspresno izlečiti. Ipak, i dalje su u našem društvu prisutni u velikoj meri, kao i kardiovaskularne bolesti koje se zdravijim načinom života mogu odložiti ili smanjiti efekat.
RTS je zajedno sa Ministarstvom zdravlja pokrenulo kampanju „Rak je izlečiv" o kojoj ćete u narednom periodu imati više prilike da se upoznate, a o njoj detaljnije govore i ministar Zlatibor Lončar, direktor Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije Radan Džodić, novinarke RTS Ivana Božović i Ana Stamenković, a o tome kakve preventivne preglede će biti moguće realizovati što pre, govoriće i Marija Gošović iz Udruženja zdravstvenih radnika Instituta za onkologiju i radiologiju Srbije. Podsetićemo se i šta o kulturi preventive kažu lekari Instituta za javno zdravlje Srbije „dr Milan Jovanović Batut".

Iza 15 časova, u rubrici „Datum, vreme, mesto", govorićemo o stadionu „Tašmajdan" koji je otvoren na današnji datum 1954. godine. U drugom satu emisije najavićemo i reviju filmova „Dani igre" u Jugoslovenskoj kinoteci.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се