Svaštara

Takmičenje tinejdžera u poznavanju bankarstva: izazov za škole

Evropska Udruženja banaka pripremila su takmičenje za mlade kome je cilj širenje svesti o značaju blagovremenog finansijskog opismenjavanja. Ove godine prvi put će biti organizovan „Evropski kviz novca”, u kom će učestvovati 30 zemalja: u martu će biti organizovano nacionalno takmičenje odeljenja, a u maju u Briselu, evropsko. Ko može da se javi, kada i kome, saznaćete u „202 povoda", u rubrici koju je pripremila Ružica Zorkić Radičević.

Želeći da promoviše rešenja urbanih problema, koja se zasnivaju na modernim tehnologijama i energetskoj efikasnosti, opština Stari grad je na šetalištu ispred centra „Milan Gale Muškatirović" pustila u rad prvu pametnu solarnu lampu u Srbiji. Ovakva ulična rasveta obezbeđuje ekološko osvetljenje za pešake i dečije igralište u neposrednoj blizini, jer umanjuje štetan uticaj ugljen-dioksida, a osim toga štedi novac, budući da eliminiše račune za struju i troškove održavanja. Od naše reporterke Vanje Savić saznaćemo šta je još specifično i revolucionarno u vezi sa radom ove lampe i kako funkcioniše ova pametna tehnologija.

Milorad Krivokapić je svojevremeno bio najbolji svetski vaterpolo golman. Potom se dugo isticao kao odličan trener, a u poslednjih nekoliko godina je predsednik Vaterpolo saveza Srbije. Na Olimpijskim igrama 1984. godine u Los Anđelesu osvojio je zlato, a četiri godine ranije u Moskvi, srebro. Priča o sportu ga uvek vraća na dane detinjstva u Boki Kotorskoj. Za „Mnogo smo najjači" sa njim je razgovarao Dejan Bulajić.

Mnogo toga je već rečeno o limunu i njegovom doprinosu zdravlju, naročito u zimsko doba kada počinje sezona gripa i prehlada. Kada pomenemo limun, prva asocijacija je C vitamin i poboljšanje imuniteta. Međutim, ovaj plod može još mnogo toga da popravi i izleči. Rubriku „Da si živ i zdrav" pripremila je Vesna Parezanović Aleksić.

U satiričnoj rubrici Dragutina Rokvića, saznaćete čarobnu formulu za rešavanje nezaposlenosti, stručne savete za slučaj da ste ostali bez dečka, kao i to ko je i zašto baš sad inicirao prebrojavanje vrabaca u Beogradu.

U popodnevnom delu emisije ćemo najaviti koncert grupe Shira U'tfila u Muzičkoj kući Metropolis, a očekuju vas i naše Lepe vesti, Kulturni vodič, najvažnije vesti iz zemlje i sveta, sportske i servisne informacije.

Voditelj: Dušica Mijatović

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара