Vizija

Tehnologija i postmoderna kultura

U beogradskoj galeriji „Prozor” je u toku multiprogramska izložba „Hermetika Rečnika tehnologije i zastarela modernost utopije Jugoslavije” koja socio-kulturološki osvetljava tranzicioni period između 1979. i 1982. godine. Naime, Rečnik tehnologije objavljen 1981. je okrenut razmatranju globalne tehnološke civilizacije i utopijskog karaktera Jugoslavije. To, kako ga nazivaju, „skriveno jezgro” jugoslovenske utopije trebalo je da bude svojevrsna spona između premoderne i postmoderne kulture. Međutim, 1982. tajna radna grupa iznela je na političkim forumima optužbe protiv Rečnika koje su dovele do ostrašćenih medijskih napada pa je tako do danas ostao nepoznanica. A ono što je okarakterisano kao najsubverzivnije u Rečniku tehnologije, jeste činjenica da je njegov cilj bio je podizanje svesti o preuzimanju vlasti veštačke inteligencije i virtuelnog sveta nad životom.

Aktuelna postavka je produkt autorskog rada kolektiva „Heptadekagon” koga čine Aleksandar Petrović, Aleksandra P. Stevanović, Dimitrije Vujadinović, Dejan Vukelić, Dragan Bulatović i Milan Popadić. A na izložbi će uz stranice Rečnika tehnologije biti predstavljene i multimedijske i multigeneracijske reakcije na njegov nastanak i nestanak, kao i raznovrstan tribinski program, premijere dokumentarnih emisija, autorska vođenja i radionice, o čemu nas informiše prilog Petra Protića.

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се