Povišen ton

Polovina januara donela je nekoliko tragičnih vesti o uginuću zaštićenih vrsta orlova krstaša i mišara, kao i lisica, šakala i drugih životinja.

Vojvođanski atari, sudeći po količini otrovanih životinja, prepuni su pesticida i insekticida koji su zabranjeni za upotrebu, a i veoma opasni.
Ipak, upotreba otrova u prirodi veoma je rasprostranjena u Srbiji i iz godine u godinu uzima veliki danak. Sve češće stradaju zaštićene vrste ptica i sisara posle konzumiranja otrovnog plena ili semenja tretiranih opasnim biocidima.
Iz organizacija za zaštitu i proučavanje ptica navode da su, iako zabranjena, ovako nesavesna korišćenja otrova (kreozan, furadan, karbofuran) učestala, a veoma su opasna i za ljude.
Zablude postoje i u vezi za načinom ishrane grabljivica i divljih životinja poput lisica i šakala, koji zapravo ne kradu živu stoku i perad, već se hrane njihovim otpacima sa divljih deponija koje napravi čovek. Zato je njihova uloga u ekosistemu nepravedno osuđena, a o tome nam govori i ornitolog Goran Sekulić iz srpskog ogranka Svetske organizacije za prirodu (WWF Srbija). Od njega ćete čuti i podatke o ranijim uginućima retkih i zaštićenih vrsta i drugih životinja, kao i o ekološkim i pravnim posledicama za Srbiju.
Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije govoriće o tome da li ijedna prijava ima epilog, za ovakvo nezakonito i nesavesno korišćenje i prodavanje zabranjenih bojnih otrova koji se i dan-danas koriste kao pesticidi. Čućete i šta o tome kaže naš Krivični zakonik, o čemu će govoriti Lazar Lazović iz Udruženja javnih tužilaca Srbije, kao i o tome zašto je mali broj procesuiranih prijava.

Čuveni klavijaturista i kompozitor Lazar Ristovski rođen je na današnji dan, a tim povodom slušaćete priču o njemu u rubrici „Datum, vreme, mesto”, u drugom satu emisije. Iza 15 časova najavićemo i koncert Lady Jelene Petošević sa prijateljima i saradnicima, koji će se održati 25. januara u holu Arsena Dedića Ustanove kulture Parobrod.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи