Povišen ton

Šta znači neutralnost mreže i zašto je ona značajna za korisnike?

Zakon o net neutralnosti, odnosno neutralnosti mreže, donet je u SAD za vreme Obamine administracije, 2015. godine. Oko dve godine kasnije, sa novim predsednikom, ova garancija je ukinuta. Mnogi su ovo shvatili kao narušavanje slobode govora i pristupa informacijama, zbog finansijskih i političkih interesa pojedinih grupa. Na tlu Evrope situacija je drugačija i za sada regulative izričito tvrde kako nema narušavanja neutralnosti mreže. Međutim, šta to uopšte znači?
Neutralnost mreže znači da provajderi usluga elektronskih komunikacija tretiraju sav internet saobraćaj jednako. To znači da nije važno da li koristite aplikacije velikih kompanija, ili manjih i manje poznatih, niko nema pravo da to favorizuje umesto vas. Ipak, današnja slika Interneta je umnogome „iskrivljena" očiglednim ili manje vidljivim favorizovanjem nekih kompanija ili sadržaja, nauštrb drugih. Ljudi negoduju i strahuju od tolike moći u rukama provajdera, da vas bez pitanja i opcija opredele za sadržaje sa biranih platformi i aplikacija.
Kakva je pravno-regulativna slika Interneta u svetu, kako Srbija gleda na ovaj problem i da li ovo može da utiče na domaće korisnike, ili već jeste? O tome su za Dvestadvojku govorili Irini Reljin, profesorka ETF i pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija, u sektoru za elektronske komunikacije i Bojan Perkov iz SHARE fondacije koja se bavi digitalnim pravima i slobodama, a čućete i komentar Republičke agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Iza 15 časova, u rubrici „Datum, vreme, mesto" govorićemo o jednom od najznačajnijih slikara u srpskoj umetnosti 20. veka, Savi Šumanoviću koji je rođen na današnji dan.
U drugom satu emisije očekuje vas i priča o Međunarodnom popisu ptica, koji se do kraja januara sprovodi na tokovima Save, Tise, Drine i Zapadne Morave. Više od 150 volontera Društva za zaštitu i proučavanje ptica obilazi velike vodene površine u potrazi za vrstama koje zimu provode u Srbiji.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво