Povišen ton

Na teritoriji Srbije ima oko 9000 registrovanih autobusa, na godišnjem nivou dobijamo samo jedan posto novih, oko deset posto novih i polovnih biva prvi put registrovano a ostatak, dakle većina autobusa je stara i po dvadeset godina.

Prema propisima koji su trenutno na snazi ne postoji ograničenje za godinu proizvodnje, pa je vozilo moguće koristiti sve dok prolazi na tehničkom pregledu. Dozvole da prevoze putnike na međugradskim linijama u Srbiji dobilo je čak 170 auto-prevoznika ali od grada do grada, međutim, saobraća mnogo više autobusa, koji nemaju odobrene redove vožnje, već rade na "divlje". Poseban problem predstavlja i to što tržište nije uređeno prema transportnim zahtevima i potrebama za putovanjima jer su na nekim relacijama polasci i "prekobrojni" a kada bi broj polazaka bio sveden na razumnu i realnu meru, to bi dovelo do povećanja popunjenosti vozila, a samim tim i do većeg profita za prevoznike pa bi mogli i morali da se pridržavaju visokih kriterijuma i u pogledu kvaliteta vozila i starosti, bezbednosti, tehnologije.
O ovim problemima ali i o stanju autobusa i vozačima koji voze učenike na ekskurzije i izlete razgovaramo sa Milanom Božovićem, iz Komiteta za bezbednost saobraćaja i Aleksandrom Petronijevićem, generalnim direktorom preduzeća "Kavim" iz Čačka.

Svečano otvaranje izložbe "Sto najlepših slika Srbije", zakazano je za danas u 18 časova u prostorijama "Dorćol Placa". Na izložbi će biti predstavljene fotografije koje su na nedavno završenom foto-konkursu u organizaciji portala "Slike Srbije" dobile najveći broj glasova publike. Šta još očekuje posetioce izložbe saznaćemo u drugom satu. Rubrika "Datum, vreme, mesto" posvećena je Narodnom pozorištu u Subotici, otvorenom na današnji dan 1927. godine.

Urednik i voditelj: Ivana Vesić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи