Povišen ton

Lečenje matičnim ćelijama – teorija ili, za sada, skupa stvarnost?

Matične ćelije su temelj izgradnje celokupnog organizma. One se kao nespecijalizovane ćelije nalaze pre svega u embrionu, posteljici i pupčaniku, čak i u mlečnim zubima, a kod odraslih i u kičmenoj moždini, koštanoj srži krvi, koži i drugim organima. Do sada smo najčešće čuli da se placenta (posteljica) koristi u kozmetičkoj industriji ublažavajući znake starenja, ali već decenijama se govori i o primeni u lečenju mnogih teških bolesti. Od sportskih povreda do leukemije, matične ćelije pomažu u regenerisanju i izlečenju, a mnoga istraživanja otvaraju mogućnost lečenja HIV pozitivnih pacijenata i autizma. U evropskim zemljama poput Belgije i Nemačke, postoje klinike i takozvane banke matičnih ćelija koje čuvaju ovo „blago života" u posebnim uslovima, a ipak je veoma mali procenat za sada upotrebljen i za lečenje. S druge strane, u Americi je široko zastupljeno lečenje sportskih povreda na ovaj način, sa odličnim rezultatima, ali ne u svim slučajevima.
Koliko se odmaklo od eksperimentalnih do stvarnih lečenja matičnim ćelijama? Gde se primenjuju, ko ih i za koliko novca i koliko dugo čuva? Da li je to bezbedno i gde postoje rizici, kakva je zakonska regulativa, razgovaramo sa gostom „Povišenog tona" dr Aleksandrom Antovićem, specijalistom interne medicine angažovanim u Školi roditeljstva i u jednom od predstavništava strane banke matičnih ćelija u Srbiji. Iskustvo roditelja koji su rešili da sačuvaju matične ćelije svog deteta ukazaće nam na to kakvo je trenutno stanje u praksi, a na šta ćemo još pričekati da bude bolje rešeno.
U drugom satu emisije naša „glasnica" Ana Rajlić, pi-ar „Beogradske tvrđave" obavestiće nas o programu streličarskog vikenda koji će biti održan na Kalemegdanskoj tvrđavi 10-og i 11-og januara uz propratne besplatne programe i besplatan ulaz u objekte Beogradske tvrđave za sve posetioce.
Čuveni srpski kompozitor i muzički pedagog Stevan St. Mokranjac rođen je na današnji dan 1856. godine i njemu posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto".

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи