Povišen ton

Mnogi pojmovi danas imaju drugačije značenje i ispoljavaju se na drugačije načine od onoga koji je njihova suština.

Jedan od takvih je i darivanje jer, čini se, nikada nije shvatano tako pojednostavljeno pa čak i banalno kao danas u vreme potrošačkog društva i "kulture" konzumerizma. Ima dosta reči koje su na neki način sinonimi za reč dar - poklon, pružanje, žrtvovanje... Dar u jednom drugom smislu označava i sklonost, smisao za nešto, talenat ali čak se i to može dovesti u vezu sa današnjim međuljudskim odnosima, načinima ponašanja i doživljajima jer darivanje je i jedna vrsta sklonosti, smisla, osećaja da materijalna i robna dimenzija nisu ključna ni suštinska dimenzija darivanja, da darujemo da bismo nekoga obradovali, nekome pomogli, bez očekivanja uzdarja osim možda nade i vere da će i nama, možda i sa neočekivane strane neko uzvratiti.
Darovi su danas uglavnom mereni cenom a to ideju i kulturu darivanja čini sve jeftinijom i manje cenjenom.

O nesebičnosti u davanju, zahvalnosti u primanju, davanju sebe, radosti i moći darivanja razgovaramo danas sa Miloradom Jurkovićem, čovekom koji nam je poznatiji kao stolar Mile, koji besplatno pravi i poklanja, od svog drveta, stolice za hranjenje beba, koji se uključio ali je i inicirao mnoge akcije pomoći porodicama slabog materijalnog stanja širom zemlje a ovih dana se našao i u jednoj drugoj, jednako plemenitoj ulozi.

U drugom satu emisije Jelena Stanković iz Turističke organizacije Beograda otkriće nam zašto je Srbija ove godine zabeležila rekorde na svim poljima turizma i kolika je bila poseta stranih turista za novogodošnji praznike u Beogradu. Na današnji dan 1923. godine rođen je Dragutin Gostuški, kompozitor, muzikolog, istoričar umetnosti, estetičar i publicista i njemu posvećujemo rubriku „Datum, vreme, mesto". 

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи