Svaštara

Običaji na Badnji dan, veče i Božić, danas u "202 povoda"

Božić se proslavlja najsvečanije u celoj kalendarskoj godini. Na Božić se slavi Hristovo rođenje. Njegovo očovečenje i silazak među ljude u porodicu, učinio je da Božić postane porodični praznik: dece, majki, očeva i cele porodice. Zato ni jedan drugi praznik nema toliko raskošne simbolike i folklornih elemenata kao Božić. Inspirisan verom, lokalnom kulturom i tradicijom, narod je vekovima stvarao različite običaje u čast praznika. O Božićnim običajima u "202 povoda" govori etnolog i antropolog, Aleksandar Pavlović.

Još uvek traje period kada često nalazimo izgovore za prejedanje. Mnogi paze na veličinu porcije, ali tu i tamo malo preteraju i istog trena se pokaju. Ako se osećate naduveno, imate premalo energije i mislite da osećaj prenatrpanosti nikada neće proći, zapamtite da ne postoji lek za svakodnevno preterivanje u hrani, ali posledice povremenog prejedanja, koje je naročito često tokom praznika, možete da ublažite. Na koji način, saznaćete od Vesne Parezanović Aleksić u rubrici "Da si živ i zdrav".

Naša reporterka, Ksenija Radović se javlja sa izložbe radova učenika trećih i četvrtih razreda, učesnika dečijeg likovnog konkursa na temu ''Beograd moj grad'' koji su svoj grad predstavili kroz znamenitosti Kalemegdana. Izložba se može pogledati u Galeriji Beogradske tvrđave Stambol Kapija, Gornji Grad, do 27. januara. Ulaz je slobodan.

Na Svetskom prvenstvu u tekvondou, održanom u južnokorejskom Mujuu, veliko iznenađenje priredila nam je Vanja Stanković, koja je osvojila titulu šampiona planete, u kategoriji takmičarki do 49 kilograma. Pored ovog zlata u svom vlaništvu ima još jedno najsjanije odličje sa Evropskog juniorskog prvenstva, održanog prošle godine u Sofiji. Za "Mnogo smo najjači" sa njom je razgovarala Vanja Savić.

"Kvaka" i danas osvetljava drugi ugao posmatranja stvarnosti i sveta koji nas okružuje. Kojim inovacijama se bavi jedna engleska kompanija i kuda nas to vodi, zašto šalterskim radnicima nedostaje samo jedan detalj da bi savršeno radili svoj posao i zašto jedan američki milijarder nudi studentima da napuste fakultete - to su teme rubrike, čiji je autor Dragutin Rokvić.

Voditelj je Dušica Mijatović.

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво