Svaštara

Pretpraznična euforija ponovo aktuelizuje pitanje upotrebe pirotehničkih sredstava, a pre svega petardi, koje su uzrok mnogih povreda, najčešće kod dece školskog i predškolskog uzrasta.

Kakve se opasnosti kriju iza ove naizgled bezazlene dečije igre, od podneva u „202 povoda", objasniće nam dr Aleksandar Gaković iz Kliničkog centra Srbije. Priču je pripremio Slobodan Igrutinović.

Daleko lepša i zanimljivija igra i zabava nas ove zime očekuje na popularnoj beogradskoj Adi. Beograđani na Adu Ciganliju mogu i sa klizaljkama, ali ne kako bi se nesavesno zabavljali na zaleđenom Savskom jezeru, kao prošle godine, već na klizalištu koje je izgrađeno na samom ulazu, kod „Kamenog grada". U čarima zime na „beogradskom moru'' posetioci mogu uživati potpuno besplatno, a za ovu namenu uređen je prostor od oko 800 kvadrata, koje je formirano iz nekoliko staza i klizališne ploče nepravilnog oblika. Ledena ploča predstavlja pravu prestoničku atrakciju, pored pravougaone površine za klizanje, tu je i kružna staza oko kamenih skulptura. „Kameni grad" je izabran kao lokacija koja je jedna od najatraktivnijih ne samo na Adi Ciganliji. Kakvi nas sve programi u narednim mesecima očekuju na Adi i kome je ovaj interesantan prostor namenjen, reći će nam naša reporterka Marina Zec.

Još jedna od lepših strana zime su i mnogima omiljene praznične đakonije. Svi znamo da je vreme sarmi i svadbarskog kupusa. Ko je ikada kuvao ova jela reći će - ništa bez svinjske masti. Ostaje, međutim, ona večna dilema da li je ona štetnija po zdravlje od ulja. Činjenica je da su poslednjih godina sve češće u upotrebi biljna ulja, posebno maslinovo jer je polovinom prošlog veka objavljen rat mastima i masnoj hrani. U poslednje vreme stavovi prema upotrebi masti u ishrani se menjaju, a mi vam danas donosimo neke od razloga zašto mast može, ali i ne mora da bude bolji izbor. Rubriku „Da si živ i zdrav'' priprema Vesna Parezanović Aleksić.

Biciklizam je ne samo popularan vid rekreacije, već i ozbiljan profesionalni sport. Saša Gajičić, generalni sekretar Biciklističkog saveza Srbije, priseća se, za slušaoce Dvestadvojke, trenutaka u kojima je ostvarivao zapažene rezultate. Sašu Gajičića za rubriku „Mnogo smo najjači'' snimio Dejan Bulajić.

Takođe, osim redovnog kulturnog i sportskog vodiča, uvek korisnih servisnih informacija i lepih vesti kojima se svi radujemo, čućete i satiričnu rubriku „Kvaka 202''. Tu ćete saznati da li je sevanje u kostima mit ili - „ozbiljna meteorologija", kakva je uloga magnetne rezonance u tim prognozama, i, hoće li se snimati serija „Sirotica iz Jagodine". Pripremio kolega Dragutin Rokvić.

U poslednjem satu, najavićemo koncert kultnog beogradskog sastava „Kanda, Kodža i Nebojša'', koji nas očekuje u Domu omladine Beograda, i proglasiti vašu „naj poruku''.

Voditelj: Miloš Popović

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи