Ars, Artifex

’’Do koje mere ljubavni život utiče na profesionalizam? Kako se identitet i emocija pretvore u politički skandal koji dovodi i do građanskog rata? Šta se dešava kada se privatni život pomeša sa javnim i postane politički problem? Da li je pravi problem u tome što je kralj gej, ili su problem osobe koje bira za ljubavnike?’’ – reditelj Robert Lenard ovako problematizuje dramu Kristofera Marloa "Edvard II, njegova nemirna vladavina i žalosna smrt", koja će večeras premijerno biti odigrana u Novosadskom pozorištu.

Predstava posle više godina vraća na scenu Zoltana Puškaša i Andreu Jankovič, i to u glavnim ulogama, kralja Edvarda i kraljice Izabele, a o ostalim zanimljivostima vezanim za novu predstavu Ujvidekija, za današnju emisiju govori Robert Lenard.
Ivan Tokin, sada priznati pisac, u životu se prvo oprobao kao kuvar, copywritter, pa i službenik u revizorskoj kući, a tek u poslednjih nekoliko godina njegovo se ime vezuje za knjige koje se vole. Svoje kolumne objavio je pod naslovom "Molekuli", posle čega je usledio roman "Najnormalniji čovek na svetu", uzbudljiva priča o čoveku koji pokušava da bude slobodan, i čija se stvarnost prepliće sa sećanjima iz detinjstva. Treća prozna knjiga, "Pas", biće predstavljena u subotu u "Poletu". Naslov ni malo ne čudi, jer u skoro svim Tokinovim pričama kao saputnik i prijatelj figurira njegov pas. Sa Ivanom Tokinom Marina Zec razgovara o tome u kojoj su meri čovek i pas komplementarni.
Jelena Knežević preporučuje film "Bez ljubavi" Andreja Zvjaginceva, koji je ruski kandidat za Oskara i dobitnik Nagrade žirija na poslednjem Kanskom filmskom festivalu. To je priča o bračnom paru u razvodu, koji ne može da dočeka da okonča zajedničku priču i počne novi život sa drugim partnerima, po svaku cenu, pa i onu vezanu za sreću svoga sina.

Kroz emisiju vodi Jelena Knežević.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи