Vizija

Nove muzejske lokacije i prakse

Na mestu rekonstruisanog manježa nekadašnje kasarne u Kikindi otvoren je muzej "Terra" koji predstavlja najveću zbirku terakote velikog formata na svetu. O ekskluzivnosti zbirke govori podatak da je poslednja velika produkcija velikih terakota nastala u Evropi u doba Etruraca pre nove ere, zbog čega je i sam grad stavljen na svetsku kulturnu mapu. Muzej je nastao kao kruna dugogodišnjih međunarodnih simpozijuma koji su u Kikindi posvećivani impozantnim gradskim terakotama (nešto manje od hiljadu). O značaju "Terre", budućim muzejskim aktivnostima i neobičnosti terakote kao materijala razgovarali smo sa direktorom muzeja Slobodanom Kojićem.

Paralelno sa ovim u Šapcu je, povodom rekonstrukcije stare sefardske sinagoge, otvoren Muzej šabačkih Jevreja. Projekat nastaje na osnovu toga što je jevrejska zajednica ostavila dubok i značajan trag u ovom gradu što je bio povod da o kulturološkom značaju nove ustanove koja je, pored ostalog, primer decentralizacije kulture razgovaramo sa istoričarom Branislavom Stankovićem.

Autorka priloga je Lana Nikolić.
Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се