Ars, Artifex

Drama ''Strah i beda Trećeg rajha'' Bertolda Brehta, u režiji Slobodana Skerlića, premijerno je prošle nedelje izvedena na Sceni Gračanica Narodnog pozorišta u Prištini, a nekoliko dana kasnije predstava je gostovala u Beogradu.

Izjave svedoka i novinski članci od 1933. do 1938. godine, dakle od dolaska Hitlera na vlast do aneksije Austrije, poslužili su Brehtu kao građa za tekst kojim svedoči stanje duha i svesti nemačkog naroda u vremenu rastućeg nacizma. Situacija u svetu sve više nalikuje onoj iz 1933. godine, što Brehtovu priču o Trećem rajhu čini i danas aktuelnom i neophodnom za postavljanje i predstavljanje. O predstavi govori Aleksandra Glovacki.
Nina Jargekov, francuska spisateljica mađarskog porekla, nedavno je boravila u Beogradu, kao gošća Francuskog instituta i Arhipelaga, njenog srpskog izdavača. Našim čitaocima je dostupan roman ''Dvojno državljanstvo'', za koji je u Francuskoj dobila nagradu Flor. Knjigu preporučuje Svetlana Mladenović.
Kulturni centar Baraka ponedeljkom organizuje veče pod nazivom ''Slavimo umetnost'', u okviru čega je prethodnog ponedeljka počeo ciklus ''Slavimo akt''. Tokom narednih večeri učesnici dobijaju priliku da kao gostujuće profesore upoznaju umetnike koji će sa njima podeliti svoja iskustva i znanja vezana za crtanje. Nakon trećeg termina biće organizovana izložba radova nastalih tokom ovih večeri slavljenja akta!

Kroz emisiju vodi Aleksandra Glovacki.

Ars, Artifex Ars, Artifex

Autor:
Београд 202

Ars, artifex најављује, прати, коментарише ars/уметност и artifex/уметника. Брзо, кратко, критички - да будете у току. Емисију уређује Александра Гловацки. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво