Povišen ton

Tradiciju načina proslavljanja najvažnijih praznika u Srbiji, uz petarde i pucanje iz pištolja, preduhitrio je Predlog izmena Zakona o javnom redu i miru. Podnet je po hitnom postupku, bez javne rasprave jer, kako kažu u MUP-u, zabeležen je porast ovakvog ponašanja, sa često kobnim ili ozbiljnim posledicama.

Zato MUP smatra da je uoči novogodišnjih i božićnih praznika i zimskih slava nužno skrenuti pažnju javnosti na ovaj problem, uz ''adekvatne kazne''. Kada je reč o maloletnicima, za njih će odgovornost snositi roditelji, staratelji, usvojitelji, koji će plaćati tu kaznu ili će obavljati društveno koristan rad od 40 do 120 sati.
Dok je sa jedne strane kaznena, stroga i opominjuća politika MUP-a, sa druge su građani, roditelji, deca, životinje osetljive na buku i pitanje kako popraviti stanje.
O kulturi bučnog, pirotehnički ojačanog slavlja, merama opreza, odgovornosti i načinima kontrole potencijalno veoma opasnih sredstava, kažnjavanju prodavaca pirotehnike razgovaraćemo i sa roditeljima, vlasnicima ljubimaca, decom a Vladimir Jovanović iz udruženja ''Dva minuta tišine'' govoriće o naporima članova ovog udruženja da ukažu na štetnost podržavanja, kupovine i paljenja petardi.
U ''duhu praznika'' ostajemo i u drugom satu emisije. Novi Sad, Evropska prestonica kulture za 2021. godinu, u novogodišnjoj noći promeniće svoj izgled uz pomoć svetlosno-vizuelne produkcije i potpuno drugačijeg umetničkog koncepta. Šta za doček priprema fondacija ''Novi Sad 2021'', čućete posle 15 časova.
Spektakularni svetlosni efekti pratili su i mnoga Teslina istraživanja i patente. Priča o njemu i njegovom ogromnom doprinosu čovečanstvu i nauci, skrojena je i čuvana u Muzeju Nikole Tesle a ovoj instituciji povodom 65 godina postojanja posvećujemo rubriku ''Datum, vreme, mesto''. 

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво