Povišen ton

Srbija je jedina zemlja u Evropi koja nema Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći.

Da li bismo, kako je u nekim medijima najavljeno, na proleće mogli da dobijemo ovaj Zakon koji je već mnogo puta najavljivan i o kojem već godinama traje javna diskusija?

Prema rečima Saše Gajina, člana Radne grupe za izradu Nacrta zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, jedan od osnovnih razloga nedonošenja zakona je ''nespremnost pojedinih predstavnika Advokatske komore da prihvate savremene tendencije i standarde koji važe u Evropi, pre svega u vezi sa tim ko može da pruži besplatnu pravnu pomoć".

Drugim rečima, besplatna pravna pomoć je tačka razdora između advokata i civilnog sektora jer prvi veruju i instistiraju da jedino advokati mogu da pružaju besplatnu pravnu pomoć a drugi da im dugogodišnje iskustvo sa osetljivim grupama daje pravo da nastave da rešavaju pravne probleme građana. Između su oni koji čekaju da ova oblast bude regulisana - građani Srbije kojima je besplatna pravna pomoć najpotrebnija.
Šta je uopšte ideja besplatne pravne pomoći, kome je ona namenjena, da li i kako u ovom trenutku uopšte funkcioniše, kakva je pozicija i angažovanje lokalnih samouprava koje takođe imaju obavezu da organizuju besplatnu pravnu pomoć i šta koči donošenje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći pitali smo i Čedomira Stojkovića iz Društva advokata Srbije.

Međunarodni sajam zimske sportske opreme, turizma i rekreacije, Ekspo-zim 2017, biće održan od 7. do 10. decembra, u hali 4 Beogradskog sajma. O izlagačima, glavnom i propratnim programima, predavanjima, izložbama, sportskim kvizovima razgovaraćemo sa Petrom Stakićem, programskim direktorom Asocijacije ''Sport za sve Beograd" u drugom satu emisije. Rubrika „Datum, vreme, mesto" danas je posvećena Marini Abramović, srpskoj umetnici performansa sa međunarodnim ugledom.

Urednik i voditelj: Ivana Vesić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи