Svaštara

''Divlje jagode'' u 202 povoda

Sead Lipovača, vođa i gitarista rok sastava "Divlje jagode", gostuje na našem programu, povodom predstojećeg nastupa sa grupom "Scorpions", u beogradskoj Areni. Čućete kako je protekla saradnja sa svetskim pevačima, zašto ga smatraju jednim od najboljih gitarista regiona i koliko njegove pesme znače starim i novim generacijama. Takođe, otkriće nam planove za jubilej benda, sledeće godine, kada se obeležava 40 godina postojanja popularnih "Jagoda". Sa gostom razgovara kolega Miloš Georgijević.

Obilićev venac, deo najužeg centra Beograda, odnedavno je postao oaza zelenila.
Do pre samo par meseci tamo su bili automobili koji su stajali u redu da uđu u veliku garažu, a čiji su izduvni gasovi i gužva činili da stanje u ovom delu grada bude nepodnošljivo. Danas sve to izgleda mnogo drugačije: detalje ćemo saznati sa lica mesta zahvaljujući koleginici Vanji Savić.

Tatjana Olujić, jedna od je naših najboljih violinistkinja, koja je već mnogo puta uspela da ostavi pečat u svetu. Ova rođena Beograđanka, specijalizovala je violinu kod čuvenog profesora Andrea Gertlera u Briselu. Nakon toga je "otkrila" Ameriku i imala brojne nastupe, čija je kruna svakako prestižni Karnegi Hol, nakon kojeg je oduševila kritičare i dospela u "Njujork Tajms", zbog čega je smatramo pravim ambasadorom naše zemlje. Prilog o njoj pripremila Olivera Perić.

Biblioteka ''Centar za kulturu" Kladovo raspisala je likovni konkurs pod nazivom ''Naš bibliobus", u cilju afirmacije kulture čitanja najmlađih korisnika u ruralnim područjima opštine. Pokretna biblioteka obilazi 12 naselja opštine gde opslužuje besplatno godišnje u proseku oko 500 korisnika. Radove treba poslati do ponedeljka, 25. decembra. Biće razvrstani i nagrađeni u dve kategorije: od najmlađeg uzrasta do šestog razreda osnovne škole i od petog do osmog razreda osnovne škole. Dozvoljene su sve likovne tehnike (crtež, slika, kolaž) a za radove koji su originalni, inovativni i maštoviti pripremljene su nagrade u vidu vrednih knjiga. Proglašenje pobednika i dodela nagrada, održaće se u poslednjoj nedelji decembra 2017. godine. O tome pričamo sa direktorom biblioteke "Centar za kulturu Kladovo", dipl. višim bibliotekarom Žaklinom Nikolić.

Lepi maniri su nekada bili sastavni deo karaktera, pokazatelj domaćeg vaspitanja, dok se danas čine pomalo suvišnim ili čak zaboravljenim. Vremena u kojima živimo se odlikuju brzinom, direktnošću i surovošću međuljudskih odnosa pa često poverujemo da za manire nema mesta. No, oni su itekako potrebni, štaviše neophodni. O tome nam u rubrici "Moda 202" priča koleginica Olivera Perić.

Rubrika "Perino pero" donosi vam ovoga puta najbolje aforizme našeg kolege Petra Lazića o pravdi u modernom društvu. Rubriku pripremili Srđan Stoiljković i Ljiljana Obradović.

Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи