Povišen ton

Šta je mera humanosti?

Često nas mediji obaveštavaju o rezultatima raznih istraživanja u okviru kojih se zemlje i čitavi narodi rangiraju po nekim osobinama i karakteristikama. Nedavno je tako objavljen svetski "Indeks davanja" za ovu godinu, koji pokazuje koliko su građani jedne zemlje humani i prema njemu Srbija je među deset najgorih država sa najmanjim indeksom davanja.
Zemlje su po "velikodušnosti" i "humanosti" rangirane na osnovu tri kriterijuma - pomoć strancu, doniranje novca i dužina volontiranja. U nastavku mediji koji su preneli ovu vest uglavnom zaključuju da se Srbi hvale svojom velikodušnošću i ljubaznošću a da ovo istraživanje govori drugačije, da ove liste ruše stereotipe i predrasude koje imamo o različitim narodima... Rezultati ovog istraživanja samo su povod da razgovaramo o tome šta je uopšte mera humanosti i da li je humanost tako lako merljiva kategorija, da li su humanost ili velikodušnost danas često i "modni detalj", posebno ako se uzmu u obzir načini iskazivanja solidarnosti i humanosti na društvenim mrežama. O ovoj temi razmišljaju i govore Dragan Popadić, socijalni psiholog i Miloš Matić, etnolog.
Niš je prvi u Srbiji dobio dva ''solarna drveta" koja transformišu solarnu energiju u električnu, što će građanima i turistima omogućiti punjenje baterija mobilnih telefona i ostalih pametnih uređaja na prometnim mestima u Nišu. O ovim uređajima, načinu rada, postavljanju novih i dosadašnjim iskustvima obavestiće nas Nebojša Kocić, predsednik Gradske opštine Medijana u drugom satu emisije.
Priču o Stevanu Sremcu, književniku i jednom od najistaknutijih predstavnika realizma u Srbiji, rođenom na današnji dan 1855. godine pripremila je Ksenija Radović a slušaćete je u rubrici ''Datum, vreme, mesto".

Emisiju uređuje i vodi Ivana Vesić.

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи