Zair

"Zakon akcije i reakcije" je posvećen medijima, popularnoj nauci, digitalnim tehnologijama i tehnološkim komunikacijama uopšte. Prvi Zair emitovan je 25. marta 2000. na Beogradu 202. Od prvog januara 2002. prešao je u samostalnu radio produkciju svog autora.

ZAIR (očigledno akronim za Zakon akcije i reakcije) je autorska emisija Zorana Modlija posvećena tehnološkim komunikacijama, ponajviše reakcijama ljudi na haj-tek svet oko nas. Već deceniju i po putuje internetom, ali delom i kroz FM mrežu prijateljskih i ZAIRU sklonih radio-stanica. Ipak, najvažnije je to što ga u Beogradu reemituje Beograd 202, čiji signal ipak pokriva čitavu teritoriju naše zemlje.
Zašto slušati ZAIR? Možda najživopisniji odgovor je spontano dao jedan od negdašnjih Modlijevih fanova, danas stalni saradnik emisije, u pismu koje je svojevremeno poslao svom uzoru iz rane mladosti: ''Već dvadeset godina živim svoj život na Zapadu kao šef programerskog tima jedne velike kompanije. Puno vremena je prošlo, mnogo toga se dogodilo na ovim prostorima, ali mi pade na pamet: gde li se dede gospodin Modli? Bacim se malo na internet, guglaj ovde, guglaj onde, kad ono - ZAIR! Nisam mogao da verujem: Zoran - nerđajući čelik, kontinuitet svih ovih godina, pa čak i onih najmračnijih! Moram da priznam da onaj duh entu