Vizija

Turski i jugoslovenski gradovi kroz naučno-istraživački projekat

U Beograd je stigla putujuća izložba "Gradovi u pokretu - postosmansko nasleđe", koja predstavlja Ankaru, Beograd, Istanbul i Sarajevo očima foto-reportera 20-ih i 30-ih godina 20. veka. Kroz objektive foto-reportera novina Politika i Vreme iz Beograda i Džumhurijet i Akšam iz Istanbula, izložba istražuje kako su obnovljeni centralni delovi tih gradova da bi predstavili vrednosti novih vlada, kako je stvaran novi čovek - moderni građanin, uz pomoć masovnih sportskih manifestacija, novih trendova u odevanju i ponašanju. S druge strane - sugeriše se da se svakodnevica u čaršiji nastavila kao da se nikada ništa nije desilo.

Kako se navodi, izložba, koja je premijeru imala u Bazelu, bi zapadnoj Evropi trebalo da prenese jugoslovenska i turska istorijska iskustva osporavajući rasprostranjene predrasude prema velikim imigrantskim grupama u tim zemljama. Dok, u regionu teži da doprinese međusobnom razumevanju i da pozove na javnu raspravu o osmanskom nasleđu, odajući priznanje zajedničkim istorijskim putanjama, koje su postojale pored svih očiglednih razlika, a koje su izgubljene pri stvaranju nacionalnih država.

Izložba se održava u Istorijskom muzeju Srbije u organizaciji Muzeja Jugoslavije i Univerziteta u Bazelu i u okviru je projekta koji vodi prof. dr Nataša Mišković, profesorka na Bliskoistočnim studijama Univerziteta u Bazelu, sa kojom je razgovarao Petar Protić.

Kroz emisiju vodi Ljubica Krminac.

Визија Визија

Autor:
Београд 202

Социо-културолошки магазин, који прати савремене друштвене феномене. Емисију уређују мр Љубица Крминац (култура) и Александра Гловацки (уметност). [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи