Svaštara

Ansambl Crvene Armije, "Aleksandrov" gostuje u beogradskom "Sava Centru", 10. novembra, kod nas - danas.

Ovaj, svetski poznat ansambl broji više od 200 ljudi, uključujući 150 profesionalnih umetnika - soliste, muški hor, orkestar, plesačke grupe... Njihov repertoar obuhvata preko 2.000 pesama: narodnih, rodoljubivih i vojničkih, a izvode i duhovnu muziku i klasike ruskih i svetskih kompozitora. Šta su ruski virtuozi pripremili za ovu jesen saznaćemo u 202 povoda, od Aleksandra Simića.

Od 3. novembra, počinje izložba „Uticaji. Vuk i savremenici" - u Centru za kulturu Kladova. Povodom 230 godina od rođenja Vuka Stefanovića Karadžića i 170 godina od objavljivanja Vukovog prevoda Novog zaveta, biblioteka Centra za kulturu iz Kladova i Muzej jezika i pisma iz Tršića, su priredili foto-dokumentarnu izložbu koja bi trebalo da dodatno osvetli lik i delo Vuka Karadžića i njegovu borbu za srpski jezik i pravopis. Biće prikazane znamenite ličnosti koje su uticale na Vukov rad kao i odjek koji je u kulturnoj Evropi izazvala pojava naših narodnih pesama i umotvorina. O ovom projektu i ostalim aktivnostima kojima će do kraja novembra učenici i nastavnici osnovne škole "Vuk Karadžić" iz Kladova obeležiti Dan škole, razgovaramo sa direktorkom biblioteke Centra za kulturu Kladovo, Žaklinom Nikolić.

Do 2. novembra traje izložba japanskih tradicionalnih lutaka koju su priredili Asocijacija SOKA (Svetski mir, obrazovanje i kultura) i "DKC Beograd", u galeriji Dečjeg Kulturnog Centra. Lutke su od davnina bile deo svakodnevnog života u Japanu i odraz su japanskog života, kulture i običaja. Cenjene su ne samo kao igračke za decu, već i kao umetnička dela: sa lica mesta javlja nam se koleginica Ksenija Radović.

Vuk Vučković je mladi slikar iz Pančeva čiji su radovi obišli mnoge izložbe širom sveta. Prepoznatljiv je po tome što slika panorame svetskih gradova u velikim formatima. Oslikao je do sad - Beograd, Novi Sad, London, Čikago, Njujork, a njegov digitalni print Beograda postao je i zvaničan suvenir Turističke organizacije Beograda. Tako su i umetnik i njegovo delo - postali ambasadori naše zemlje. Razgovor zabeležila, Jelena Knežević.

Kakav ste roditelj? Da li smatrate da "čvrsta ruka sve rešava" ili ste svojim klincima najbolji prijatelj? Većina će reći da te dve metode ne moraju da budu nužno isključive ali nas život stalno dovodi u situacije gde moramo da biramo - disciplina ili popustljivost. O ovome detaljnije u rubrici "Moda 202", koleginica Olivera Perić.

Za gimnastiku duha i danas je zadužena rubrika "Kvaka 202" kolege Dragutina Rokvića: bavi se fenomenom sudskih izvršitelja, kojima je dato pravo da konfiskuju čak i one stvari koje pripadaju podstanaru, samo ako živi na adresi pravog dužnika; i nudi "vojničko" rešenje za povećanje broja brakova i porast nataliteta: "drugopozivci", a možda čak i "trećepozivci"?


Voditelj: Miodrag Stošić

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи