Povišen ton

Broj insekata od 1989. godine do danas smanjen je za više od 75 odsto - to je, nakon dugogodišnjih istraživanja, zaključak naučnika koji su analizirali podatke o umiranju insekata, prikupljene u Nemačkoj u toku više decenija. Ovu vest preneli su i strani i domaći mediji, a zaključke iz studije prate navodi da nam preti „ekološki Armagedon“ .

Da li su ovi podaci pogrešno protumačeni u javnosti, kakvo je zaista stanje stvari globalno i u Srbiji, u kojoj meri je u pitanju ljudski faktor a koliko država može da reguliše pravila za ophođenje prema ekosistemima? O tome za „Povišen ton" govore prof. dr Aleksandar Ćetković, docent na Biološkom fakultetu za oblast ekologije, biogeografije i zaštite životne sredine i Goran Sekulić iz WWF Srbija, zadužen za javne politike.
Da se sa ekosistemima nešto događa, ukazuje i primer pčela, izuzetno dragocenih letećih insekata čije zajednice mogu biti ugrožene na razne načine. Ljudski faktor je tu višestruko odgovoran i važan, a šta možemo da ne činimo i šta da učinimo, govoriće prof. dr Mića Mladenović sa odseka za pčelarstvo Poljoprivrednog fakulteta.
Negujući uspomenu na Miomira Grujića Fleku, jednu od nezaobilaznih figura šabačke i beogradske progresivne scene osamdesetih i devedesetih godina 20. veka, u Šapcu je predstavljen nov mural, posvećen njegovom liku i delu. Ko je bio Miomir Grujić i kako se Šabac pridružio gradovima koji su svoje javne prostore imenovali po velikanima popularne kulture slušaćemo nakon 15 časova. Na današnji dan 1931. godine u Kučevu je rođen legendarni pevač Đorđe Marjanović i njemu posvećujemo rubriku "Datum, vreme, mesto".

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи