Povišen ton

Dve trećine dece u centralnoj beogradskoj opštini Stari Grad, prema najnovijim podacima Gradskog zavoda za javno zdravlje, nije vakcinisano protiv malih boginja i drugih zaraznih bolesti koje mogu biti sprečene MMR vakcinom.

To znači da dete koje iz medicinskih razloga ne može da primi MMR vakcinu ima mnogo više razloga da se plaši morbila nego gripa - gripozno dete može da zarazi dvoje, a dete zaraženo morbilama može da zarazi 12-18 dece bez imuniteta. Stopa imunizacije opada u Srbiji iz godine u godinu, a kao razlog javnost navodi nepoverenje u kvalitet i nužnost svih vakcina koje ulaze u "paket" kom će od naredne godine biti dodata i nova, protiv upale uha i pluća, meningitisa, sepse i bronhitisa.
Pitanje kojim se bavimo u ovoj priči jeste pitanje poverenja u lekarsku struku. Zašto je doktor Gugl jači od porodičnog doktora? Da li su sve "naučne činjenice i istraživanja" kojima su navodno potkrepljeni argumenti antivakcinalista dovoljni da poljuljaju čitav vek imunizacije i iskorenjivanja opasnih bolesti stanovništva? Šta lekarska struka i pedijatri preduzimaju povodom vraćanja poverenja i sigurnosti javnosti i roditelja? Da li je atraktivno izvestiti javnost i o tome da je "dete redovno vakcinisano, ništa mu nije bilo" ili se glas diže za slučajeve 1 u 100.000 kao da su redovna pojava? O ovome govore lekari Udruženja pedijatara Srbije, dr Zoran Radovanović iz Srpskog lekarskog društva i Lige za imunizaciju Srbije i imunolog dr Srđan Pašić, a čućemo i veruju li građani svom lekaru.
Iza 15 časova najavićemo radionicu animiranog filma koja će se subotom održavati u Dečijem kulturnom centru Novi Sad. U pokrajinskoj prestonici ostajemo i u rubrici "Datum, vreme, mesto", jer Milica Đilas ima priču posvećenu Petrovaradinskoj tvrđavi.

Voditelj: Kruna Pintarić

Повишен тон Повишен тон

Autor:
Београд 202

Од понедељка до четвртка отварамо теме које нас муче и боле, оне о којима избегавамо да разговарамо aли и оне о којима разговарамо повишеним тоном. [ детаљније ]

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара